Krenulo suđenje Kapetanu Draganu; 50 osoba svjedočit će o mučenju hrvatskih civila i vojnika

Čovjek bez prezimena, s manirama kolonijalnog oficira. Tim je riječima u filmu “Jedinica”, koji se bavi osnivanjem zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO), postrojbe iza koje je stajala Služba državne sigurnosti Srbije (SDS), opisan Dragan Vasiljković, poznatiji kaoKapetan Dragan, kojem će na Županijskom sudu u Splitu danas početi suđenje zbog optužbi za ratni zločin. Kapetan Dragan na optuženičku klupu hrvatskog suda sjest će nakon godina pravne borbe. Jer Hrvatska je njegovo izručenje zatražila još 2006. nakon što je otkriveno da je Vasiljković u Australiji godinama nesmetano živio pod imenom Daniel Snedden, radeći kao učitelj golfa.

Borba protiv izručenja

Vasiljković je tada uhićen, no protiv hrvatskog zahtjeva za izručenje borio se sve do lani kada je prispio u splitski zatvor na Bilicama. Optužnicu protiv njega u siječnju 2016. podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a optužnica je postala pravomoćna u srpnju ove godine. U međuvremenu Vasiljković je u dva navrata podnio ustavnu tužbu zbog istražnog zatvora, no oba mu je puta odbijena.

Iz zatvora se oglasio i pismom u kojem nije imao primjedbi na to kako se prema njemu ponašaju pravosudni policajci, no tvrdi da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. Krivnju za ono za što ga tereti tužiteljstvo je zanijekao, a ispitan u istrazi nakon izručenja, u obrani je kratko kazao: – Kaznena djela za koja me se tereti su izmišljotine koje imaju politički cilj. Te se stvari nisu dogodile.

No dok je u obrani nakon izručenja te kasnije na optužnom vijeću i pripremnim ročištima nijekao krivnju, svojevremeno je bez imalo zadrške autorima filma “Jedinica” govorio kako je došao iz Australije da bi pomogao u osnivanju JSO-a te kako je pripadnike te postrojbe početkom Domovinskog rata obučavao u tada okupiranom Kninu.

Taj je film dio dokaznog materijala navedenog u optužnici, a tijekom suđenja trebalo bi se saslušati 50-ak svjedoka. Kapetana Dragana tereti se da je u lipnju i srpnju 1991. bio na čelu srpskih paravojnih postrojbi koje su u zatvoru u kninskoj tvrđavi zlostavljale zarobljene hrvatske civile i vojnike, piše Večernji list, a prenosi Jadranski.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...