Cestitka_Uskrs

Međunarodna konferencija sudaca u Zadru: “Građani sudovima ne vjeruju jer je zakazala komunikacija”

U organizaciji Udruge hrvatskih sudaca i Sveučilišta u Zadru te uz potporu Ministarstva pravosuđa Hrvatske, Državnog tajništva SAD-a,  CEELI Instituta iz Praga i Zadarske županije, u Zadru je u petak počela dvodnevna međunarodna konferencija na kojoj sudjeluje 75 sudaca iz 15 zemalja svijeta.

Ministar pravosuđa u tehničkoj Vladi Ante Šprlje rekao je kako hrvatski građani imaju loše mišljenje o pravosuđu, među ostalim, i zbog nedostatka komunikacije. Šprlje je rekao kako na europskoj ljestvici po vremenu rješavanja sudskih sporova Hrvatska nije baš najbolje pozicionirana. U tijeku su reforme koje bi trebale dati bolje rezultate, najavio je ministar.

Slično misli i predsjednik Udruženja hrvatskih sudaca Đuro Sessa.

Stanje nije zadovoljavajuće. Nalazimo se u teškoj budžetskoj situaciji,  osjećamo pomanjkanje sredstava, nema edukacije pa ne treba očekivati neke spektakularne pomake, ali situacija je ipak svake godine sve bolja, ocijenio je Sessa.

U vezi s jednom od glavnih tema skupa u Zadru – komunikacijom sudova s medijima Sessa je rekao da građani ne vjeruju sudstvu jer je zakazao sustav komunikacije.

Komunikacija između sudova i javnosti nije dobra. U svakom sudu trebale bi biti dvije osobe zadužene za odnose s javnošću, predsjednik suda i glasnogovornik. No, glasnogovornik nema legitimitet ako mu ne odobri predsjednik suda i tu stvari nisu dobro posložene, rekao je Sessa te dodao kako brzo pravosuđe nije uvijek najkvalitetnije.

Tamo gdje suci imaju stabilan broj predmeta nema opravdanja za sporost, istaknuo je te dodao da sporovi na sudu prosječno traju 242 dana.

Trenutačno je na hrvatskim sudovima više od 400.000 predmeta, a najstariji predmet datira s početka 70-ih godina prošlog stoljeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...