Hrvatski školski sustav uvodi dva nova zanimanja: Tko želi biti ‘andragog’?

U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja- nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, najavljeno je u petak u Splitu na  završnoj konferenciji projekta “Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih”.

Ta će nova zanimanja biti upisana  u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja.

Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih, rekla je voditeljica projekta  Marita Brčić-Kuljiš.

Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci.
Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje  dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga

Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao, kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će  priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je.

U tijeku je i tiskanje monografije: “Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih.”

Suradnica na izradi ovog projekta  Morana Kuludrović je istaknula važnost da se na hrvatskim fakultetima omogući studiranje za profesiju nastavnika i andragoga koji će biti angažirani na poslovima obrazovanja za odrasle.

Nastavnici za obrazovanje odraslih će izvodiit nastavu a andragozi će biti  voditelji ustanova za obrazovanje odraslih i brinut će o kvaliteti tih ustanova, objasnila je Kuludrović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...