Očekuje nas “bablje ljeto”: Umjesto jesenskih pljuskova početkom listopada i do 30 Celzijevaca!

Iza nas je posljednji rujanski vikend. Polje visokog tlaka zraka, koje zadnjih dana dominira većim dijelom Europe, i kod nas donosi stabilne vremenske prilike. Noći su svježe, osobito u zaobalju gdje minimalne temperature ponegdje padaju na svježih 5°C, ali danju je posvuda toplije od normale za dio godine. Primjerice, u nedjelju je temperatura zraka u Hvaru dosegnula vrlo toplih 26°C. I more je toplo s obzirom da nam se bliži listopad, površinske temperature su mu od 20 do visoka 24 stupnja, javlja Dalmacija News.

Slično, pa čak i toplije bit će u novom tjednu. S obzirom da smo i kalendarski zakoračili u jesen, vremenske prilike koje nam predstoje sljedećih desetak dana mogu se okarakterizirati kao “bablje” ljeto. Anticiklona će dominirati nad našim područjem do petka, a u subotu će tlak zraka padati uz mogućnost jačanja juga, ali i daljnji rast temperature zraka.

Tijekom ponedjeljka prevladavat će vedro. U kotlinama zaobalja ponegdje će biti magle. U popodnevnim satima u zaleđu južne Dalmacije postoji manja mogućnost prolaznog i slabog pljuska. U noći će puhati slaba, ponegdje i umjerena bura, Danju posvuda slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro je kotlinama zaobalja moguća magla. U noći i ponovno navečer slaba do umjerena bura, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Srijeda će biti vedra. U kotlinama zaobalja ujutro mjestimice magla. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Obilje ranojesenskog sunca očekuje nas i tijekom četvrtka. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili uz jedva primjetan burin, danju će puhati slab zapadnjak i jugozapadnjak ili bonaca. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Bez promjene bit će i u pretežno vedri petak. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili burin. Danju će puhati slab jugozapadnjak, na moru sjevernog Jadrana moguće je slabo jugo. Temperature zraka vrlo slične onima u četvrtak, piše Dalmacija News.

Aktualne prognostičke karte još nisu potpuno usklađene oko očekivanog sinoptičkog scenarija za dane vikenda. Sigurno je da nas očekuje toplo vrijeme, vjerojatno još malo toplije u odnosu na prethodne dane. Tek prolazno će zapuhati jugo. Iako je vjerojatnost najveća da će se nastaviti pretežno sunčano i suho vrijeme, ne može se posve isključiti mogućnost prolazne kiše u drugom dijelu subote.

Jesenskih ciklona i zahlađenja nema na vidiku ni u prvom tjednu listopada. Očekuje se daljnji lagani porast temperatura zraka koje se ponegdje mogu čak približiti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...