Kazna za vožnju bez uključenih svjetala po danu je 300 kuna

Na zimsko računanje vremena prelazimo iduće nedjelje, a s njim opet na snagu stupa i obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana na motornim vozilima. Kazna za vožnju bez uključenih svjetala danju iznosi 300 kuna. Naš zakon razlikuje kratka i dnevna svjetla, jer automobili novijih godišta većinom imaju dnevna svjetla, dok ih stariji nemaju pa danju moraju koristiti kratka svjetla. Dnevna se svjetla u novijim autima pale automatski i razlikuju se od kratkih svjetala, piše Večernji.hr.

Noću bez svjetala – 500 kuna

Često se radi o svjetlima u LED tehnologiji koja troše manje energije, a ušteda energije je i u tome što se s njima ne pali osvjetljenje na komandnoj ploči.

Kratka su svjetla standardna oborena svjetla koja koristimo noću. Dakle, pozicijska svjetla po danu nisu dovoljna, treba koristiti dnevna svjetla (ako ih imate u automobilu) ili kratka svjetla. Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani.

Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

U većini zemalja cijele godine

Do prije šest godina i u Hrvatskoj su dnevna svjetla na automobilima bila obvezna tijekom cijele godine, ali tada se zakon promijenio i obvezna su samo tijekom zimskog računanja vremena uz obrazloženje da upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva i time ugrožavaju ekologiju. No, mnoge su studije pokazale da je utjecaj upaljenih svjetala na ekologiju zanemariv, dok upaljena svjetla danju povećavaju sigurnost na cesti jer su vozila sa svjetlima uočljivija, pa struka većinom preporučuje vožnju s upaljenim kratkim ili dnevnim svjetlima tijekom cijele godine. Svjetla su danju tijekom cijele godine obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...