Tragedija; Pokopan Vilson Kulaš, stradali pirotehničar iz Biograda

Jučer je na gradskom groblju u Varaždinu održan posljednji ispraćaj tragično preminulog pirotehničara Vilsona Kulaša (42) iz Biograda na moru, koji je poginuo u srijedu u 9.45 sati u šumskom predjelu Jezero prilikom razminiravanja minskog polja na okučanskom području, piše Jutarnji.hr.

Na sprovodu su se okupili supruga Stella te brojna ožalošćena obitelj i prijatelji.Ranije tokom dana završen je i očevid, u kojem su sudjelovali pirotehničari Policijske uprave brodsko-posavske, pirotehnički nadzornici HCR-a i voditelj radilišta. On je tijekom rada, kako smo doznali od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske, aktivirao minsko-eksplozivno sredstvo koje ga je usmrtilo na mjestu. Utvrđeno je da je riječ o protupješačkoj odskočnoj rasprskavajućoj mini oznake PROM-1. U brodsko-posavskoj policiji doznajemo da je do nesreće došlo na strmom, teško prohodnom, teško pristupačnom i vrlo zahtjevnom terenu.

Hrvatski centar za razminiranje također se oglasio priopćenjem u kojem iskazuju sućut obitelji poginulog Vilsona Kulaša te su naglasili da svaka nova žrtva eksplozivnih ostataka rata obvezuje sve dionike sustava protuminskog djelovanja na kontinuirano unapređivanje, posebice u vidu podizanja sigurnosti. Prijatelji i obitelj stradalog pirotehničara bdiju nad njegovom suprugom, učiteljicom u jednoj varaždinskoj osnovnoj školi, a dječaku i djevojčici u dobi od tri i pet godina još nisu rekli da im je poginuo otac.

Što se tiče Vilija, kako su ga zvali obitelj i prijatelji, o njemu svi imaju samo lijepe riječi. Bio je obiteljski čovjek u punom smislu te riječi. Često je bio na terenu, a kad je bio kod kuće, isključivo se bavio djecom. Volio je svoj posao, ali je već nekoliko mjeseci prijateljima govorio da mu je želja promijeniti posao kako bi mogao biti bliže obitelji.

Od 1996. godine u minskim incidentima smrtno su stradale 202 osobe, od čega 37 pirotehničara, a u Hrvatskoj je pod minama još 439 četvornih kilometara površine, uglavnom šuma i teško pristupačnog terena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...