Razgovor s koordinatorom potrage za Cindrićem: “Teren je težak, psi su se vratili isječeni, nade da je nestali živ još uvijek ima!”

I danas se, unatoč lošim vremenskim prilikama, nastavlja akcija traganja za 81-godišnjim Josipom Cindrićem koji je nestao na području Velike Oščenice (Libinja).

Deseti je dan otkako mu se gubi svaki trag i otkako zadarski HGSS-ovci uz pomoć planinara, vatrogasaca, pasa tragača, helikoptera i drona “češljaju” Velebit.

Vođeni informacijom ŽC 112 kako će se danas donijeti odluka o daljnjem traganju razgovarali smo s Krešom Prskalom iz zadarske stanice HGSS-a, koordinatorom potrage za nestalim Cindrićem.

Kakva je praksa, do kad traje potraga za nestalima kada prođe neki vremenski period, a s njim i nada da je osoba preživjela? 

Nikada, uvijek nastavljamo tragati. Danas nastavljamo po rasporedu, a za vikend u potragu na Velebit kreće velika ekipa. Javili su nam se planinari koji će pomoći. Osim društva Paklenica koji su bili s nama i prošli vikend, pridružit će nam se Babulj iz Bibinja.

Najavljuje se loše vrijeme u narednim danima, dosta kiše.

Ne smeta, mi radimo po svim uvjetima.

Javljaju vam se i građani, rekreativci? 

Da. Puno ljudi želi pomoći ali puštamo samo iskusne ljude, koji jako dobro poznaju teren, jer jednostavno ne smijemo riskirati da se još nekom nešto dogodi.

O kakvom je terenu riječ? 

Tren je jako težak, puno je makije, škrapa, jama. Za primjer, nekoliko naših pasa tragača se tijekom potrage ozlijedilo, vratili su se sa posjekotinama.

Da li je neobično da nakon 10 dana nestali nije pronađen?

Zapravo i ne, jer gledajte teren je takav da ako je osoba negdje zavučena, čak i u grm, dok vi upravo njega dobro, dobro ne prokopate, nećete uočiti čovjeka.

Koliko čovjek može preživjeti bez hrane i vode? 

Računamo šest, sedam dana bez vode. No ne znači ako osoba nije pronađena nakon jednog tjedna da je automatski mrtva, samo se postotak mogućnosti da je preživjela smanjuje. Ljudsko je tijelo ponekad fascinantno i ne biste vjerovali što sve može izdržati.

Koliko ste najdulje tražili neku osobu, a da je potraga imala sretan kraj?

Pa rekao bih tako, oko šest, sedam dana. Sjećam se slučaja kada smo pronašli izgubljenu osobu nakon toliko vremena, a da je ona zdravstveno bila sasvim u redu. Znači,uvijek ima nade.

hgss

hgss3

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...