Udruga Cukrići: “Djeci oboljeloj od dijabetesa uskraćuju se prava, nemaju pravo upisa u određene srednje škole”

Dana 14. studenog obilježava se Svjetski dan dijabetesa, te smo i mi, Udruga Cukrići Zadar, u subotu, 12. studenog svečano na Narodnom trgu u Zadru obilježili taj dan. U suradnji sa zadarskim srednjim školama (medicinska, hotelijersko turistička, prehrambena) održali smo mjerenje šećera u krvi, mjerenje tlaka, računanje indeksa tjelesne mase. Svi nazočni su mogli probati proizvode zdrave prehrane koju su pripremali zadarski srednjoškolci.

Na trgu su bili i naši maleni Cukrići koji su se veselo igrali te su pokazali da su jednako razigrani kao i svi njihovi vršnjaci.

Na današnji dan, kada svatko želi nešto reći o dijabetesu ja bih skrenula pozornost na prava naše djece. Iako svi Cukrići boluju od iste bolesti, dijabetesa tipa 1, te imaju jednak slijed bolesti i način liječenja, državne institucije ne tretiraju svu djecu jednako. To je u najmanju ruku kršenje ljudskih prava i prava djece.

Djeca oboljela od dijabetesa tipa 1 imaju kroničnu bolest za koju nema lijeka. No, ta činjenica ne sprječava zavod za vještačenje da našu djecu vještače čak i jednom godišnje ne bi li se utvrdilo da nekim čudom više ne upadaju u skupinu djece koja ostvaruju neka socijalna prava.

Neka djeca oboljela od dijabetesa tipa 1 ostvaruju pravo na dječji doplatak, neka na osobnu invalidninu, neka na dodatak za pomoć i njegu, neka ostvaruju sve navedeno, no neka ne ostvaruju – ništa. Kako je to moguće? Sva djeca ovise o mišljenju vještaka čije je znanje o samoj bolesti upitno. Kako netko tko nije dijabetolog ni endokrinolog može tumačiti nalaze specijaliste te na osnovu nekoliko rečenica iz nalaza specijaliste donositi sud o tome tko može ostvariti neko pravo, a tko ne. Pravilnik kojeg citiraju nije jednoznačan te ne dopušta pošteno vještačenje pojedinog djeteta.

Pri samom susretu s bolešću djeteta liječnik nas je upoznao s činjenicom da naša djeca mogu biti sve u životu te da ih dijabetes ograničava samo u zanimanjima kao što su vojni pilot ili profesionalni ronioc. Zašto kada je mišljenje struke jedno, medicina rada djeci oboljeloj od dijabetesa uskraćuje pravo upisa u srednje škole za zanimanja kao što su medicinska sestra, kuhar, veterinarski tehničar,… Naravno, kao i u ostvarenju socijalnih prava, djeca ovise o pojedincu i nema jedinstvenih pravila za svih.

Iako svi živimo u Hrvatskoj sva prava se ostvaruju različito u različitim županijama.

Puno je nelogičnosti u Lijepoj našoj. Mi, članovi Udruge Cukrići iz Zadra ćemo se i dalje boriti da sva naša oboljela djeca mogu ostvariti ista prava te da se roditeljima koji se susretnu s ovom bolešću ne uskraćuju informacije o mogućnosti ostvarenja socijalnih prava te svih ostalih prava vezanih uz bolest njihove djece.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...