Imate biznis? Država je pronašla novi način da vam stvori dodatne troškove!

Porezna uprava objavila je ovih dana Obavijest obveznicima fiskalizacije o prelasku na TLS protokol – objavu koja je možda prošla nezapaženo, no nekim bi poduzetnicima mogla stvoriti dodatne troškove, piše Mreža.

“U svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti najavljujemo obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u Porezne uprave. Uskoro će na strani CIS-a biti podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2.” Centralni informacijski sustav Porezne uprave će od 9. siječnja 2017. godine na sigurniji način razmjenjivati podatke s računalima na strani korisnika fiskalizacije – što su gotovo svi gospodarski subjekti u Hrvatskoj koji pružaju mogućnost plaćanja gotovinom.

S obzirom na prelazak na nove sigurnosne protokole, iz Porezne uprave pozivaju korisnike da na vrijeme poduzmu sve potrebne korake za provjeru kompatibilnosti rješenja naplatnih uređaja za komunikaciju s CIS-om putem TLS v1.1 i v1.2 protokola, te da na vrijeme naprave potrebne prilagodbe u korisničkim rješenjima. Tvrtke koje razvijaju i održavaju softver za fiskalizaciju prilagodbe su unutar testne okoline mogle raditi od početka rujna.

Međutim, korisnici s operacijskim sustavima Windows XP i Vista, koji ne podržavaju TLS v1.1 i v1.2, od 9. siječnja sljedeće godine više neće moći provesti fiskalizaciju računa. Kako je određeni broj korisnika, mahom malih poduzetnika, prilikom uvođenja fiskalizacije početkom 2013. godine posegnuo za najjeftinijim rješenjem – kupovinom računala osnovne konfiguracije sa starijim Windows OS-om, sada će svi oni biti primorani obnoviti svoje sustave.

Najmanje što će morati učiniti jest nadograditi OS na noviju generaciju Windowsa, tj. aktualne Windowse 10. No, ako im računalo na blagajni ne udovoljava hardverskim zahtjevima “desetke”, morat će investirati i u potpuno novo računalo, te na njega instalirati program za fiskalizaciju – što će ih u najboljem slučaju koštati oko 2.500 kuna po blagajni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...