Maslinari zadovoljni Tolušićem, najavljena izrada katastra maslinika i kontrola uvoznog ulja

Ministar Tomislav Tolušić idući tjedan sastaje se po drugi puta u kratkom roku s hrvatskim maslinarima s ciljem da se detaljnije razrade i u praksi počnu primjenjivati smjernice koje će doprinijeti razvoju hrvatskog maslinarstva, piše Agroklub.

O tome što maslinari traže od novog ministra bilo je uvelike riječi na 6. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji koji su održani proteklog vikenda.

Uoči sastanka ministra s maslinarima

“Pojačanim kontrolama uvoznog mesa na policama dućana ministar je napravio pravi potez i počeo stajati na žulj svima onima koji su upropaštavali hrvatsku poljoprivredu. Mi se nadamo da će uslijediti pojačana kontrola svih onih inozemnih ulja sumnjive kvalitete na čijim deklaracija piše ekstra djevičansko maslinovo ulje.

U našem zakonu koji smo mi prepisali iz Europe stoji da se na 1.000 tona maslinovog ulja treba napraviti jedna kontrola. Želimo da kontrole budu češće. Tada se ne moramo bojati budućnosti hrvatskog maslinarstva, da ćemo u trgovinama imati ulja od 20, 30 kuna koja se reklamiraju kao ekstra djevičanska”, rekao je Damir Buntić iz Udruge dalmatinskih uljara.

Izraditi katastar maslinika

Više nije ni javna tajna, nego činjenica da se kod dijela uvoznih ulja, ispod etikete ekstra djevičansko nalazi ulje djevičanske ili čak lampante kvalitete. Nacionalni mediji su izvještavali o tome, a njihovi izvještaji su se temeljili na analizama ovlaštenih laboratorija i/ili Zavoda za javno zdravstvo. Ako maslinari uspiju u svom naumu, tko zna što će nam otkriti pojačane kontrole u ovom segmentu našeg prehrambenog asortimana.

S ministrom će se raspravljati i drugi detalji. Na stolu će se naći izrada strategija razvoja maslinarstva koju iduća Vlada ne bi smjela mijenjati, donošenje maslinarskog katastra i promjene Programa ruralnog razvoja.

“Mi se gađamo milijunima. Imamo dva, tri pet milijuna maslina. Onda kad tražimo nešto od EU, ljudi nam se smiju jer mi ne znamo koliko imamo maslina. Imamo katastra vinograda, pokazalo se da je to dobro, zašto ne imati i katastra maslina”, pita se Buntić te nastavlja:

Zadovoljni Tolušićem

“Tražit ćemo promjene mjera Programa ruralnog razvoja. Mi ne možemo uspoređivati poljoprivredu u Slavoniji, Dalmaciji i nekih drugih hrvatskih regija. Parcele su usitnjene. Rijetki su oni maslinari koji imaju tri hektara površina pod maslinicima pa mogu prijavljivati velike investicijske projekte na mjeru 4. Ostali se mogu samo nadati europskim mrvicama iz Mjere 6. Tražit ćemo drugačiji sustav bodovanja, jedan za Slavoniju, drugi za Dalmaciju, a treći za Liku koji su po ovom pitanju možda u goroj situaciji nego mi.

Maslinari s optimizmom idu na sastanak u Zagreb. Zadovoljni su odnosom koji su u kratko vrijeme uspostavili s novim ministrom. Za njih je to čista suprotnost dosadašnje petogodišnje prakse, četverogodišnjeg Jakovininog mandata i kratkog Romićevog”, kako je rekao Buntić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...