Protupožarne snage vratile se u Zemunik, dočekali ih Gotovina i Krstičević; Ministar: “Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj, već i u Izraelu!”

Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koje su sa dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Državi Izrael, vratile su se danas u utorak 6. prosinca 2016. u matičnu bazu u vojarni Zemunik, donosi Večernji.

Tom prigodom dočekali su ih i pozdravili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb  brigadir Karol Lučan.

U pozdravnim riječima ministar Krstičević je čestitao protupožarnim posadama za sve što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu, zbog čega su dobili i pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua.

Iskazali ste visoke  sposobnosti, odlučnost  i spremnost pružanja pomoći kad je bilo najteže. Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu – naglasio je ministar Krstičević te poručio kako je ponosan, i on osobno, ali i cijela Hrvatska jer su svojim nesebičnim angažmanom naše posade u Izraelu pokazale profesionalnost ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Pokazali ste i tamo kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikada ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brand – zaključio je ministar Damir Krstičević.

Posade je pozdravio i general Ante Gotovina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade:

Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima i izvan teritorija Republike Hrvatske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako se hrvatski tim iz Izraela vratio sa višeslojnim dojmovima.

Reagirali smo u rekordnom roku i pružili pomoć Izraelu u najkritičnijem trenutku. Izraelski premijer upravo je zato došao kod nas, razgledao naš avion i zadržao se u razgovoru, jer su hrvatska iskustva u gašenju požara iz zraka prepoznata i mogu biti korisna Izraelu. U građenju protupožarne sigurnosti naša iskustva mogu im biti dragocjena – poručio je pukovnik  Turković.

Za iznimne rezultate i doprinos u predstavljanju sposobnosti Oružanih snaga i ugleda RH u svijetu, ministar Krstičević je sve pripadnike zračnih snaga koje su pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu nagradio dalekozorom.

Kroz četiri dana izravnih djelovanja u Izraelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Fotogalerija je dostupna na mrežnim stranicama MORH-a.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...