Cestitka_Uskrs

14 tisuća umrlih; Svaki dan od raka umre 38 osoba

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj iza bolesti srca i krvnih žila. Na godinu od njega oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, odnosno svaki dan od raka umre 38 osoba.

Iz HZJZ-a su već više puta isticali potrebu donošenja i implementacije sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.

Stope incidencije, odnosno učestalosti pojave raka, više su u muškaraca negoli u žena. Stopa smrtnosti u muškaraca je također viša. Muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća i debelog crijeva, a žene od raka dojke. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska je zemlja srednje učestalosti pojave raka, ali visokog mortaliteta, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Evo zašto Skandinavija ima puno manje oboljelih

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka dr. Damir Eljuga u razgovoru za Index kazao je kako ovakvi podaci pokazuju da u Hrvatskoj vlada epidemija raka.

“Kad imate 14.000 umrlih od raka na godinu onda to zovemo epidemijom. Hrvatska je mala zemlja s velikim brojem oboljelih i umrlih od raka. Od invazivnog raka godišnje oboli oko 21 500 ljudi što je dosta. Mi smo po lokalizacijama raka u Europi sredina. Recimo po raku vrata maternice istočno europske zemlje su lošije od nas, čak i Mađarska.

No kad pogledate Skandinaviju oni imaju daleko manji postotak oboljelih i umrlih od raka jer su s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka krenuli znatno ranije. Oni su to pokrenuli već krajem 60-ih godina. Čak je i Hrvatska 1967. godine imala akciju Medveščak, bili smo jedina socijalistička zemlja s takvom akcijom za prevenciju raka maternice. U toj su akciji obuhvatili oko 10.000 žena pozivima na papa test”, rekao je dr. Eljuga.

Inače, u Hrvatskoj je 2012. godine tek krenuo Nacionalni program ranog otkrivanja raka maternice gdje se žene diljem Hrvatske poziva na papa test. Uz to u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka postoje još dvije akcije. Pozivi za žene na mamografiju tj. pregled dojki, a za muškarce se dostavlja poziv na pregled debelog crijeva.
“Treba zabraniti alkohol i cigarete”

Dr. Eljuga ističe kako se već godinama bori da se u Hrvatskoj stanovnike zaštiti od raka. U skladu s tim su i ovi pozivi na preventivne preglede, no smatra kako Hrvatska treba uvesti i određene zabrane.

“Kako bi se stanovnike zaštitilo od raka treba uvesti zabranu pušenja na svim razinama, promovirati kretanje, radi postizanja normalne tjelesne težine i zabraniti alkoholna pića. Uz to je potrebno upozoravati na potrebu umjerenog izlaganja suncu, te promovirati borbu protiv HPV-a. To su sve preventivne mjere koje mogu znatno smanjiti obolijevanje od raka”, rekao nam je dr. Eljuga.

A što se tiče borbe protiv HPV-a, rezultati su u Hrvatskoj poražavajući. Iz HZJZ-a su kazali da je razina cijepljenosti protiv HPV-a koji je glavni uzročnik rata vrata maternice tek 10 posto.

Unatoč tome što je cijepljenje lani bilo besplatno za sve od 9 do 26 godina, na 180.000 srednjoškolaca cijepilo ih se tek 5 tisuća. A upravo je najkritičnija dob za infekciju razdoblje adolescencije, što ukazuje na nužnost bolje edukacije mladih o odgovornom spolnom ponašanju.

Ne žele zaštitu

U razgovoru za Index specijalistica školske medicine dr. Neda Ferenčić Vrban kazala je već ranije da je najbolji odaziv na cijepljenje bio u Rijeci, Istri i Međimurju, koji su ukupno činili 50 posto svih koji su se cijepili protiv ovog uzročnika raka.

“Unatoč svemu i dalje mi je neobjašnjivo da primjerice od 100 roditelja koje pozovem na sastanak da ih uputim i informiram o HPV-u, meni se pojavi jedva 10 roditelja i onda od te male brojke ih pola ne odgovori kasnije jesu li za cijepljenje iako im podijelim i sve brošure da se što bolje educiraju. Ne, oni imaju stav da mi samo promičemo cijepljenje koje nije dobro. A u Hrvatskoj godišnje oboli 350 žena, a 111 umre od raka vrata maternice. Svakog dana otkrijemo jednu novu, a svaki treći dan jedna umre unatoč preventivi i Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice”, kaže dr. Ferenčić Vrban.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...