Ako ste brzi, evo kako ipak od države možete dobiti subvencije za kupnju svoje prve nekretnine

Subvencija se može dobiti za kupnju prve nekretnine. Mogu je tražiti svi koji rješavaju stambeno pitanje, a nisu stariji od 45 godina. Može se dobiti i za kupnju većeg stambenog prostora uz uvjet da se onaj manji proda.

Nekretnina koja se kupuje ne smije biti skuplja od 1900 eura po četvornome metru neto korisne površine stana ili kuće. U tom iznosu je i porez na dodanu vrijednost. Subvencioniranje kredita se odobrava za kredit do 100.000 eura. Na dan isplate kredita preračunava se u kune prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke. Kredit može biti i veći 100.000 eura ili četvorni metar skuplji od 1900 eura, no taj “višak” neće subvencionirati. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Neće subvencionirati kupnju stana ili kuće iz programa društveno poticajne stanogradnje (POS) ni gradnju kuće.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odabrat će banke kod kojih će građani moći podići kredit. Tamo će uz “papire” za kredit predati i zahtjev za subvenciju. Država će iz proračuna subvencionirati plaćanje polovice mjesečnih obroka prve četiri godine otplate kredita. Kamata na kredit prve četiri godine otplate ne može biti veća od 3,95 posto godišnje (EKS), a nakon toga najmanje dvije godine može biti najviše deset posto veća.

Banka mora u roku od osam dana od predaje svih dokumenata odlučiti ispunjava li podnositelj uvjete za kredit. Odluku će dostaviti APN-u, koji, ako su zadovoljeni svi zakonski uvjeti, odlučuje o subvencioniranju. Potom banka u roku od osam dana mora napraviti ugovor o subvencioniranju kredita te zbog sklapanja pozvati korisnika kredita i APN.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja napominju da je još u tijeku savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Objavljen je na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na ovoj poveznici. Eventualne primjedbe, prijedloge i mišljenje građani mogu dati neposredno u okviru e-savjetovanja koje traje do 12. siječnja 2017.

O tome kako možete ostvariti dodatne pogodnosti, pročitajte na portalu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...