Djelatnici HMDCDR-a o VRO Maslenica u osnovnim školama u Biogradu na Moru i Svetom Filip i Jakovu

Povodom obilježavanja 24-godišnjice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, te značajne operacije kako za šire zadarsko područje i Dalmaciju, tako i za cijelu Hrvatsku, protekli tjedan u osnovnim školama OŠ Biograd i OŠ Sveti Filip i Jakov održana su dva predavanje na tu temu. Predavanja su realizirana u organizaciji Zadarske županije, a održali su ih djelatnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata – Ivan Brigović u Svetom Filip i Jakovu i Natko Martinić Jerčić u Biogradu na Moru.

Uvodni dio navedenih predavanja namijenjenih učenicima viših razreda osnovnih škola započela su filmom o VRO Maslenica, snimljenim od strane Ministrastva obrane Republike Hrvatske, a koji je nastao u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata odnosno njihovim djelatnicima. Potom su u dvjema navedenim osnovnim školama održana predavanja Ivana Brigovića i Natka Martinića Jerčića, koja su koncipirana na jedan uistinu zanimljiv, cjelovit i pristupačan način obzirom na dob učenika koji su ih odslušali.

Uz jedan mali uvod o političkoj situaciji u Hrvatskoj i Jugoslaviji početkom 1990-ih kroz predavanja se učenicima nastojalo objasniti zašto su hrvatske snage bile prisiljene poduzeti jednu takvu ozbiljnu vojno-redarstvenu operaciju i kakav je bio njezin tijek. Pritom se naglasilo kako se Vojno-redarstvena operacija Maslenica, provođena u periodu od 22. do 28. siječnja 1993. godine, sastojala iz dva dijela, prvog napadajnog i drugog obrambenog dijela operacije, rezultate koje je ta operacija polučila te njezin značaj kao prekretnice Domovinskog rata i za daljnje oslobađanje okupiranih krajeva Hrvatske.

Kako bi učenicima što bolje i kvalitetnije približili i dočarali tijek operacije i uvjete u kojima je izvedena tijekom predavanja vrsni predavači služili su se prezentacijom koja je uključivala slike i zemljovide i brojne druge materijale koji su se odnosili na samu temu održanog predavanja. Nakon završetka predavanja, zainteresirani onime što su čuli i vidjeli, učenici su postavljali predavačima brojna pitanja vezana uz vojno-redarstvenu operaciju Maslenica i općenito Domovinski rat. Kako je ovaj dio potrajao i više od predviđenog jednog školskog sata, jasno je da su na taj način učenici iskazali zadovoljstvo predavanjem, kao i njihovi nastavnici povijesti koji su zajedno s njima nazočili predavanju i koji su zapravo i najzaslužniji za njihovo veliko zanimanje za teme iz naše novije povijesti i Domovinski rat.

Obogaćeni jednim novim iskustvom stručnog predavanja djelatnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ivana Brigovića u Svetom Filip i Jakovu te Natka Martinića Jerčića u Biogradu na Moru, zahvalili su domaćini na njihovom gostovanju, učenici i njihovi nastavnici. Bio je ovo sat povijesti za odličan pet! Opći dojam je da su stručnjaci u nastavi, koji dolaze iz jedne takve javne znanstvene ustanove i specijaliziranog arhiva za istraživanje Domovinskog rata i te kako poželjni kao predavači na satu povijesti te ih se treba nastaviti pozivati i u drugim školama kroz redovnu praksu, bar na neke važne datume iz novije hrvatske povijesti, tako da se naglasi važnost samog događaja, kao što je ovom prigodom naglašena važnost i značaj Vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...