Policija upozorava; Ako imate rodbinu vani, a netko vas zove i traži novac jer mu je pozlilo, pripazite

Prije četiri dana, 5. siječnja, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježen je događaj s elementima kaznenog djela prijevare, počinjenog na način da je nepoznata ženska osoba s telefonskog broja strane zemlje stupila u kontakt sa 77-godišnjakinjom s našeg područja, predstavljajući se kao navodna zaposlenica hrvatskog veleposlanstva u Engleskoj, pri tome tražeći od nje uplatu određenog novčanog iznosa za potrebe liječenja člana njene obitelji, koji inače živi u inozemstvu.

Policija upozorava građane da budu oprezni kod takvih slučajeva, piše Index.hr.

“Većinom u ovakvim slučajevima, pozivateljica ima saznanja da žrtva doista ima člana obitelji u inozemstvu, pa kaže da je navedenoj osobi pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili da joj je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj.

Novac za troškove traže hitno da se uplati najčešće putem Western Uniona na nepoznato ime i prezime a žrtvu uvjeravaju da član obitelji nije u mogućnosti javiti se zbog navodnih ozbiljnih problema sa zdravljem.

Upozoravamo građane da ako dobiju takav poziv, dobro razmisle i provjere sve okolnosti prije uplaćivanja novca, odnosno da stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija te kako ne bi postali žrtve prijevare. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192”, navode iz policije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...