Čak 75% LGBT osoba doživljava diskriminaciju na poslu; Homofobni komentari i prijetnje dio su njihove svakodnevnice

Rezultati istraživanja predstavljeni su u ponedjeljak na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, gdje je voditeljica istraživanja Jasminka Juretić rekla kako je kroz taj projekt, kojeg financira EU i sufinancira Ured za udruge Vlade RH, prvi put u Hrvatskoj istraživano područje antidiskriminacijskih politika i praksi na radnom mjestu vezano za LGBTI osobe. Istraživanje pokazuje da domaći poslodavci u najvećoj mjeri ne prepoznaju potrebu za dodatnim dokumentima (pravilnicima i aktima) kojima bi se LGBTi osobama dodatno regulirale specifičnosti i zahtjevi, a potrebno ih je i osvijestiti da postoje zaposlenici koji imaju svoje datosti, piše N1.

Istraživanje među poslodavcima u Hrvatskoj o politikama i praksama vezanima za LGBTI zaposlenike provedeno je tijekom lipnja i srpnja 2016. i ispitane su 403 tvrtke, dok je istraživanje među LGBTI osobama o uvjetima na radnom mjestu bilo od srpnja do rujna, a pristupilo mu je 435 pripadnika/ca LGBT zajednice. Rezultati istraživanja pokazuju da su LGBTI osobe na radnim mjestima izložene raznim vrstama mobbinga, a mnogi od oblika diskriminacije ili uznemiravanja koje su doživjele podložni su prijavama, pa i kaznenim u slučaju silovanja.

Gleda li se kategorija odgovora “doživio/la sam navedeno više od 10 puta” vidi se da su LGBT osobe najčešće bile izložene homofobnim komentarima i šalama (23,1 posto), te ogovaranju i širenju glasina (17,6 posto). Fizičkom nasilju bilo je izloženo 3,4 posto anketiranih, a prijetnje je dobivalo njih 8,9 posto. Različite probleme na poslu, primjerice kritiziranje obavljanja posla, nemogućnost napredovanja, namjerno podmetanje poslovnih problema i slično, doživjelo je najmanje jednom oko 20 posto anketiranih, ovisno o vrsti problema.

Iz te skupine, najviše LGBT osoba bilo je izloženo nedodjeljivanju ili pretjeranom dodjeljivanju zadataka, a više od deset puta je to doživjelo njih 5,4 posto. Nešto manje od desetine sudionika/ica istraživanja bilo je izloženo i narušavanju međuljudskih odnosa na poslu, odnosno neki su bili prostorno izolirani od kolega, a u nekim je slučajevima kolegama/icama s posla bilo zabranjeno razgovarati s LGBT zaposlenicima/icama.

Projekt “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu” provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, te Udruga Zora u suradnji s udrugama Trans Aid i Zagreb Pride.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...