Više nema oglasa za posao bez navođenja plaće, uvjetuje to novi zakon

Početkom godine u Kaliforniji, Rhose Islandu i Washingtonu na snagu je stupio zakon o transparentnosti plaća, a kreće i primjena. Nalaže se da poslodavci u oglasima za posao moraju objaviti razine plaća za te pozicije.

Oglasi u New Yorku morat će prikazati predložene stope plaća nakon što je u nedjelju na snagu stupio zakon o transparentnosti plaća na razini cijele države, što je dio sve većih nastojanja države i grada da se ženama i drugim manjinama da alat za zagovaranje jednake plaće za jednak rad, javlja Dnevnik.hr.

Poslodavci s najmanje četiri radnika morat će objaviti raspone plaća za bilo koji posao koji oglašavaju izvana ili interno radnicima zainteresiranim za unaprijeđenje ili premještaj.

Transparentnost plaća, tvrde zagovornici, spriječit će poslodavce da nekim kandidatima za posao ponude manje ili više novca na temelju dobi, spola, rase ili drugih čimbenika koji nisu povezani s njihovim vještinama.

Zagovornici vjeruju da bi promjena također mogla pomoći nedovoljno plaćenim radnicima da shvate da zarađuju manje od ljudi koji rade isti posao. Sada se, osim New Yorka, ostatak države pridružuje, uključujući Kaliforniju i Colorado.

Zakon, koji je 2022. godine potpisala guvernerka Kathy Hochul, također će se primjenjivati ​​na zaposlenike na daljinu koji rade izvan New Yorka, ali se prijavljuju nadzorniku, uredu ili radnom mjestu u državi. Zakon se ne bi odnosio na državne agencije ili tvrtke za privremenu pomoć.

Usklađenost će biti izazov, rekao je Frank Kerbein, direktor ljudskih resursa u New York Business Councilu, koji je kritizirao zakon zbog dodatnog administrativnog opterećenja poslodavaca. Strahuje da će biti “mnogo nenamjernog nepoštivanja zakona”.

Kako bi izbjegao probleme pri određivanju raspona plaća, poslodavac bi trebao ispitati plaće za sadašnje zaposlenike, rekao je Allen Shoikhetbrod, koji se bavi radnim pravom u privatnoj odvjetničkoj tvrtki Tully Rinckley, piše ABC news.

Državna senatorica Jessica Ramos, demokratkinja koja predstavlja dijelove Queensa, istaknula je da je zakon pobjeda za radnička prava.

“Ovo je nešto što radnici traže. Posebno je važno za mlade ljude koji ulaze u radnu snagu, bolje će razumjeti kako se njihov rad vrednuje,” zaključila je Ramos.

Zabranjena tajnost plaća

Do promjene dolazi i u Europi. Europski parlament donio je u ožujku nove mjere za transparentnost plaća. Žene u Uniji zarađuju u prosjeku 13 posto manje od muškaraca na istim poslovima, stoji na stranicama Europskog parlamenta.

Prema direktivi, poduzeća u EU-u morala bi otkriti informacije koje će zaposlenicima olakšati da usporede plaće i razotkriju razlike u plaći na temelju spola. Tako će radnici imati pravo na informacije o plaći za svoju kategoriju radnog mjesta, a poduzeća će morati poduzeti mjere, ako je razlika u plaći na temelju spola viša od pet posto. Također, postojat će i odvraćajuće sankcije i financijske kazne za poslodavce koji ne poštuju pravila.

Novim pravilima propisano je da radnici i njihovi predstavnici imaju pravo dobiti jasne i potpune informacije o pojedinačnim i prosječnim plaćama raščlanjene po spolu.

Tajnost plaća bit će zabranjena te se radnicima neće moći ugovornim odredbama zabraniti da otkriju svoju plaću ili da traže informacije o svojoj i drugim kategorijama plaća. Ako radnik smatra da načelo jednake plaće nije primijenjeno te predmet uputi sudu, nacionalno zakonodavstvo trebalo bi obvezivati poslodavca da dokaže da nije bilo diskriminacije.

Države članice trebale bi direktivu implementirati u roku od tri godine od dana stupanja na snagu, uključujući i Hrvatsku, javlja Dnevnik.hr.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...