Češki piloti završili obuku u bazi Zemunik

Dvojica pilota Ratnog zrakoplovstva Češke Republike, 28. veljače 2017. uspješno su završili letačku obuku u Eskadrili helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik.

Završne ispitne letove u trajanju od sat i 15 minuta češki piloti izveli su u pratnji hrvatskih ovlaštenih ispitivača letenja čime su potvrdili usvojenost predviđenih sadržaja iz obuke.
Obuka se od sredine studenoga 2016. odvijala na helikopterima BELL-206 B, a obuhvaćala je dva razdjela letačke obuke, temeljno i navigacijsko letenje. Češki piloti ostvarili su 60 sati pojedinačnog naleta s hrvatskim nastavnicima letenja uz vođenje na engleskom jeziku i po hrvatskom modelu školovanja pilota helikoptera.

Nakon pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) čiji četvrti naraštaj započinje školovanje u Eskadrili aviona u idućem tjednu, ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera koji se također provodio na komercijalnoj osnovi temeljem Tehničkog dogovora između Ministarstava obrane RH i Češke Republike.

Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik bojnik Marin Klarin izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima školovanja čeških pilota kazavši kako je je Eskadrila helikoptera obukom inozemnih pilota i po prvi put iz zemlje članice NATO-a na najbolji način potvrdila sposobnosti školovanja pilota u skladu najviših svjetskih standarda obuke.

“Cijeli proces odvijao se po već razrađenim standardima po kojima obučavamo i hrvatske kadete pri čemu je uvijek naglasak bio na sigurnosti letenja. Obuka je provedena na vrijeme, sigurno i s rezultatima koji osiguravaju češkim pilotima uspješan nastavak njihove obuke na helikopterima češkog ratnog zrakoplovstva Mi-2. Jedina prilagodba u obuci bila je uključivanje brišućih letova kroz razdjel navigacijskog letenja dok taj dio obuke s hrvatskim kadetima provodimo u razdjelu namjenskog letenja”, istaknuo je bojnik Klarin.

Čestitku češkim pilotima na uspješnom završetku školovanja uputio je i zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov koji je naglasio kako je ovo bio iskorak i za nastavnike letenja i za zrakoplovno-tehničko osoblje, a pred njima su sada novi izazovi oko preobuke na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.

Izvor: MORH

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...