Enio Meštović: “TZ grada Zadra uništava Karneval; S 40 smo došli na 15 skupina, s tri stagea na jedan. Ne da im se raditi, imaju posla oko TIC-a, kažu!”

Oduvijek je politička satira jedna od glavnih biti poklada, dok društveno-politička situacija nerijetko utječe na odabir maski. Tako su se i u ovogodišnjim povorkama diljem Hrvatske mogli vidjeti gradonačelnici, predsjednici stranaka, predsjednica Lijepe naše. U Zadru se nije provocirala visoka politika, ali zato jest upravo ona u čijim je rukama organizacija Zadarskog karnevala.

Uz poruku “Odjeb je lansiran” članovi bokanjačkog KUD-a Bleke i Konji, u ulozi poštara na motorinu, dijelili su prolaznicima kuverte s novacima kojega su dobili od Turističke zajednice kao naknadu za grupnu masku. Nisu pristali zadržati novac koji je ionako uzet od građana, a utrošen u jedno veliko – ništa!

Sjećam se nekadašnjih karnevala. Gradom bi prošlo 30, pa i 40 skupina. Sve je bilo glamurozno, zabava na tri stragea, ljudi su živili za to!, kaže Meštrović ražalošćen odnosom Turističke zajednice grada Zadra prema Karnevalu. Organizacija kojoj je primarna svrha stvaranje i promicanje identiteta grada digla je ruke od folklora koji nam je na bar nekoliko dana u godini dopuštao da zaboravimo na svakodnevne brige i stres i dobro se zabavimo uz pjesmu i veselje.

Otkako je Turistička zajednica organizaciju uzela u svoje ruke, sve je krenulo nizbrdo. Ne bih želio nikoga ponižavati, ali imate 15 skupina, mažoretkinje, gradsku glazbu, preskromno… Nije to to. Mi sami smo imali ludu ideju, cijelu smo godinu planirali masku, ali onda smo shvatili da taj jedan stage niti ne bi ni izdržao performas koji smo zamislili i naprosto smo odustali…, priča nam Meštović koji napominje kako novac, točnije njegov nedostatak nije problem. On leži u činjenici da se gradskim funkcionerima iz sfere turizma jednostavno ne da raditi.

Čak su nam svojedobno ponudili da povorke same organiziraju Karneval. Ma tada smo rekli – hajde, nema šanse, pa nismo mi karnevalske udruge. Oni bi primali plaću, a mi da odrađujemo njihov posao! Pravdaju se da imaju posla oko Turističkog informativnog centra, mislim kakvo je to uopće izlika? zaključuje Meštović. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...