Najmanje maškare u subotu preuzele vlast u Biogradu na Moru

U subotu 11. veljače 2017. godine dogodilo se u Biogradu na Moru ono što je u veljači očekivano i neizbježno. Kao i svake godine zavladale su maškare tako što su najmlađem naraštaju maškaranih skupina predani ključevi Grada Biograda na Moru. No krenimo redom. Subotnji program započeo je u 14 sati okupljanjem svih maškaranih skupina kod zgrade Osnovne Škole Biograd na Moru. Potom je s tog mjesta šarena povorka krenula prema jugu, preko rive i điradom po poluotoku sve do Narodnog trga popularno zvanog Trga Brce u staroj jezgri Biograda na Moru, gdje je bilo predstavljanje svih pristiglih grupa. Predstavljanju grupa prethodila je simbolična gesta predaje gradskih ključeva od strane biogradskog dogradonačelnika Marijana Stopfera. Tim činom dospio je ključ u ruke slatke Crvenkapice Ines Miloš, predsjednice Karnevalske udruge Tome krnjeval i meštrovice biogradskog karnevala, koja ga je dalje proslijedila novim malim vladarima.

Nakon svečane primopredaje gradskih ključeva, biogradske mažoretkinje stupile su na pozornicu kao prave predvodnice – prve. Tri grupe mažoretkinja od kojih jedne maskirane u Pipi Duge Čarape, druge u klaunove, treće u Crvenkapice, uz brzi glazbeni ritam razmahane svojim mažoret štapovima kroz bogato osmišljene koreografije i mažoret ples pod maskama zadobile su sve simpatije iz publike. Iz Dječjeg vrtića Biograd najhrabriji bili su Indijanci i Eskimi, a poslije njih predstavili su se Strašila. I njihove tete odgojiteljice, najzaslužnije za njihov sadašnji novi izgled, također su bile maskirane. Roditeljima je preostalo samo snimati mobitelima i sličnim aparaturama današnji nastup njihove djece, koji će i jednima i drugima ostati dugo u pamćenju. Mališanima iz biogradskog dječjeg vrtića pridružili su se njihovi vršnjaci iz Dječjeg vrtića Cvit iz susjednih Sv. Filip i Jakova i Turnja. Bili su oni bijele, rasplesane ovčice i jedna naočita čuvarica, baka u fuštanu koja je prela vunu s pravom, pravcatom kudiljom (preslicom) i vretenom. Dolaskom osnovnoškolaca iz nižih razreda biogradske škole, pozornicu su preplavili različiti kostimi, a svi oni zajedno prepustili su mašti na volju i maskirali se kako je tko htio.

Uz najmlađe skupine, ovom prigodom na istom mjestu predstavili su se i gosti, koji su doputovali iz daleka svijeta. Bilo ih je iz Župe Dubrovačke, Trogira, Nina, Vira, Brista, Brača, s čak dvije grupe pristigle iz susjedne Slovenije (Šoštanj, Markovec). Ogrnuti ovčjim kožama i opremljeni velikim zvonima u dnu leđa, veličanstveni zvončari su otjerali zle duhove zime i u kraljevskom gradu potakli neki novi proljetni ciklus. U bogatim, raznovrsnim, kostimima zaplesao se bečki valcer, kankan, tirolski i latinoamerički ples, provozalo se „vlakom smrti“, a k tome još predstavljali su se plesom faraoni, kokoši i domaćini sa svojim maskama. Pod patronatom Grada Biograda na Moru i TZG Biograda, Karnevalska udruga Tome Krnjeval iz Biograda na Moru potpomognuta sponzorstvom pekara Kroštula, Duo peka i Luigi iz Biograda na Moru, organizirala je solidan program za sve uzraste. Bogati zabavni program i druženje s gostima koji su u Biograd na Moru pristigli iz svih krajeva, nastavio se kroz maskenbal do dugo u noć.

Fotogaleriju provjerite na stranicama Antene Zadar!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...