Ovo su najčešće vrste raka kod Hrvata, evo kako sačuvati zdravlje

Temeljna istina o pojavnosti, a time i smrtnosti od raka u svijetu, jest da kontinuirano raste broj novooboljelih, koji unatoč boljim terapijskim mogućnostima još umiru u velikom broju.

Predviđanja kažu da će te brojke i dalje rasti. Tako Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih od raka povećati s 14 milijuna u 2012. na 24 milijuna u 2035., dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje, upozorava dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije iz Poliklinike Eljuga i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, piše 24.hr.

Prema zadnjim službenim podacima Registra za rak pri HZJZ-u, u Hrvatskoj su 2014. od zloćudnih bolesti oboljele 21.434 nove osobe (11.389 muškaraca i 10.045 žena), odnosno gruba stopa incidencije iznosila je 500,2 oboljela na 100.000 stanovnika (551,2 za muškarce i 452,8 za žene). Kad je riječ o smrtnosti, podaci pokazuju da je 2015. od malignih bolesti umrlo 14.012 ljudi (8030 muškaraca i 5982 žena).

Kod muškaraca najčešći uzroci smrti bili su rak pluća (2101 umrla osoba), rak debelog crijeva i rektuma (1202 umrla), rak prostate (824), rak želuca (464), rak gušterače (325). Kod žena je najčešći uzrok smrti od zloćudnih bolesti bio rak dojke (1038 umrlih), zatim rak debelog crijeva i rektuma (854 umrle), rak pluća (720 umrlih žena), rak gušterače (353), rak želuca (307).

Iako je genetika bitna i znanstvena istraživanja jasno povezuju postojanje konkretnih genetskih mutacija s konkretnim vrstama i podvrstama raka kod ljudi, da bi došlo do razvoja tumorske bolesti, potreban je još niz štetnih čimbenika, koji, ovisno o snazi i duljini djelovanja, bitno utječu na mjesto pojavljivanja tumora u organizmu, brzinu njegova razvoja i prognozu bolesti.

– Temeljni razlog povećanja ovih brojeva objašnjava se duljim trajanjem života te činjenicom da je upravo dob najveći rizični čimbenik za nastanak zloćudnih bolesti. U Hrvatskoj se povećanje broja oboljelih od raka i smrtnost od raka mogu objasniti i nizom drugih čimbenika koji obilježavaju vrlo turbulentno razdoblje u proteklih 20-ak godina: ratnim zbivanjima, tranzicijom iz jednog društvenog uređenja u potpuno drukčije društvo, slabom prilagodbom na te promjene i osiromašenjem. Nedostaje nam i nacionalna strategija za rješavanje ovog problema i više preuzimanja odgovornosti od strane svih bitnih strana u ovom problemu – upozorava naša sugovornica.

Među čimbenicima koji imaju najveći utjecaj na pojavnost raka svakako su štetne navike, poput pušenja, pijenja alkohola, pretjerana tjelesna težine (osobito ona izazvana nezdravom prehranom), tjelesna neaktivnost, nedostatak kritičnog mišljenja i neprosvijećenost, napominje naša sugovornica.

Ne smijemo zaboraviti i čimbenike iz okoliša, poput raznih kemikalija i zračenje, zatim stres, uvjete rada, nedostatak kvalitetnog odmora, nezdrav okoliš, nedostatak sigurnosti, egzistencijalnu neizvjesnost i nemogućnost efikasnog rješavanja životnih problema u slabo organiziranom društvu, dodaje.

Najčešće vrste raka kod novooboljelih u Hrvatskoj i pravila prevencije:

Kod muškaraca

1. rak pluća (2128 novih slučajeva ili 19%) – prestanak pušenja
2. rak debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja ili 17%) – prehrana utemeljena na voću i povrću, više vlakana, manji obroci
3. rak prostate (1708 slučajeva ili 16%) – redoviti pregledi, omega-3 masne kiseline, namirnice bogate likopenom
4. rak mokraćnog mjehura (757 ili 7%) – uravnotežena prehrana i redoviti pregledi
5. rak bubrega (525 ili 5%) – namirnice koje sadrže visok udio likopena (rajčice, lubenica, grejp i papaja)

Kod žena

1. rak dojke (2644 slučaja ili 26%) – redoviti pregledi nakon 40. godine, smanjite težinu, prestanite pušiti i ograničite unos alkohola, uvedite više kretanja te što više voća i povrća u prehranu
2. rak debelog crijeva (1243 slučaja ili 12%) – prehrana utemeljena na voću i povrću, više vlakana u prehrani, manji obroci
3. rak pluća (787 novih slučajeva ili 8%) – prestanite pušiti, smanjite izloženost duhanskom dimu
4. rak trupa maternice (635 ili 6%) – redoviti pregledi i Papa test, odgovorno seksualno ponašanje
4. rak štitnjače (491 ili 5%) – smanjite izloženost zračenju i regulirajte unos joda

Dr. Sušac: pregledi spašavaju život

Kad bi žene odlazile na ultrazvučni pregled dojki od 25. godine jedanput na godinu, na mamografiju od 40. svake dvije do tri godine te na ginekološki pregled s Papa testom i ultrazvukom jedanput na godinu, velik dio zloćudnih tumora ovih organa, koji čine 50 posto svih sijela raka kod žena, otkrio bi se u fazi u kojoj je moguće izlječenje ili dugo preživljenje, ističe dr. Sušac.

Testovi za otkrivanje nasljednih oblika raka

Danas postoje mnogi testovi za otkrivanje genetskih mutacija, kako u organizmu zdravog pojedinca tako i u organizmu oboljele osobe, ali i u samom tumoru. Neki su dostupni i u Hrvatskoj, kao što je testiranje na mutacije u genima BRCA 1 i BRCA 2, koji se povezuju s nasljednim oblicima raka dojke (takvih je od 5 do 10%) i raka jajnika (10-15%). Međutim, nijedan test nije besplatan, kaže dr. Sušac te dodaje kako se stručnjaci trude uvrstiti neke od njih na listu HZZO-a, makar u slučajevima u kojima treba odlučiti o nastavku liječenja oboljelih.

Top 5 mjera prevencije prestanak 

Prestanak pušenja

Smatra se da je pušenje glavni faktor rizika za oko 20 posto globalne smrtnosti od raka i oko 70 posto globalne smrti od raka pluća, upozorava onkologinja Ilona Sušac.

Zdrava prehrana

Prehrana na bazi 5 obroka voća i povrća na dan, uz uvođenje rajčice, citrusa, zelenog lisnatog povrća, luka i češnjaka, s dosta crnog i zelenog čaja, smatra se glavnim vidom prevencije.

Regulacija tjelesne težine

Debljina se smatra značajnim uzrokom pojave endometrijskog raka, raka gušterače i raka bubrega, žučnog mjehura i raka dojke.

Tjelesna aktivnost

Britanski stručnjaci tvrde kako bi češće prakticiranje tjelesne aktivnosti poput žustrog hodanja barem tri puta po pola sata tjedno, godišnje samo u toj zemlji spriječilo 10.000 slučajeva raka dojke i debelog crijeva.
Odgovorno spolno ponašanje I zaštita cjepivima za neka sijela raka (u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, infekcije kao što su HBV/HCV i HPV odgovorne su za približno 20 posto smrtnih slučajeva raka).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...