Pravomoćna presuda: Leasing kuće vraćat će dio novca

Visoki trgovački sud (VTS) potvrdio je presudu Trgovačkog suda u korist tvrtke Britton, a koja je pokrenula postupak protiv jedne leasing kuće smatrajući nezakonitim da korisnici operativnog leasinga moraju leasing kućama plaćati rate leasinga i nakon što se dogodi krađa vozila ili potpuna šteta za koju korisnik leasinga nije kriv.

Bez krivnje korisnika

Ova pravomoćna presuda prisilit će leasing društva da sada opće uvjete prilagode zakonu. Također, kako ova pravomoćna presuda ujedno predstavlja praksu i konačan pravni stav sudova, ona omogućava svim korisnicima leasinga od kojih je na isti način nezakonito naplaćen iznos, da potraže svoju zaštitu pred sudom i pokrenu postupke radi povrata iznosa. Odvjetnik Damjan Krivić iz odvjetničke kuće Gugić&Kovačić koja zastupa tvrtku Britton dobio je još prije oko tri godine na sudu prve sporove protiv dviju leasing kuća, piše Večernji.hr.

Tada je već donesena prvostupanjska presuda da korisnici operativnog leasinga ne moraju plaćati rate leasinga ako se za vrijeme trajanja ugovora dogodila krađa, odnosno totalna šteta na vozilu, a za koju korisnik leasinga nije kriv. Praksa je sada, naime, takva da kad je riječ o ugovoru o operativnom leasingu, leasing kuće ostaju vlasnice vozila, u slučaju krađe ili totalne štete osiguranje im daje novac, no korisnik leasinga do isteka ugovora i dalje, kad je riječ o nekim leasing kućama, mora plaćati preostale rate, eventualno tek nešto umanjene.

Neuspjeli pokušaji

U drugim zemljama nije tako pa su nam tako u tvrtki Britton rekli da su im vani u istom slučaju ponudili zamjensko vozilo. Neki su, naime, već prije pokušavali u slučaju krađe ili uništenja vozila raskinuti ugovor s leasing kućama, no obrazloženo im je da je to nemoguće te da spor na sudu ne bi mogli dobiti. No, odvjetnici su već tada rekli da potpisani opći uvjeti ne moraju biti zakoniti. A to se nakon odluke Visokog trgovačkog suda pokazalo i točnim.

Nezakonitim je VTS proglasio odredbe prema “kojima se šteta vlasnika vozila (leasing društva) nastala krađom vozila ili totalnom štetom na vozilu zbog sudara utvrđuje u visini knjigovodstvene vrijednosti ugovora o leasingu (zbroj svih preostalih rata do isteka ugovorenog leasinga), bez obzira na krivnju (odgovornost) korisnika leasinga”, te na odredbe kojima se “obveza naknade takve štete vlasnika vozila (leasing društva) u konačnici prenosi na korisnika leasinga, bez obzira na krivnju (odgovornost) korisnika leasinga”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...