Velika srca; Igor Karuc i zadarski taksisti dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske”

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je jučer dobitnike nagrade “Ponos Hrvatske” za 2016. godine i istaknuo kako su oni, unatoč svojim hrabrim i velikodušnim djelima, ostali skromni te su “istinski ponos Hrvatske”.

Među laureatima su i naši ljudi, Zadranin Igor Karuc te taksisti Zračne luke Zadar.

Pacijenti oboljeli od raka na liječenju u Zadru Igorove stanove mogu besplatno koristiti

Igor Karuc pomaže u prikupljanju novca za aparat za zračenje te nudi besplatan smještaj u 40 stanova za ljude na liječenju u Zadru. Poznato mi je koliko su teški slučajevi oboljelih od raka budući da sam se s tim susreo i u obitelji. Normalna je stvar da se takvim ljudima pomogne ako se može. Zato onima koji si to ne mogu priuštiti, nudim smještaj u kapacitetima koje imam ili s njima poslujem, za vrijeme trajanja liječenja u našem gradu. Na raspolaganju je 40 smještajnih jednica, a oni koji ih trebaju, mogu se javiti ljudima iz Lige protiv raka koji će potom provjeriti koje su sobe ili apartmani u Zadru ili okolici u tom trenutku slobodni pa ćemo ih tamo smjestiti – kaže Karuc.

Tako pacijenti oboljeli od malignih bolesti koji dolaze iz drugih gradova, a ne mogu si priuštiti plaćanje apartmana za vrijeme liječenja u Zadru, mogu odsjesti u nekim od Karucovih soba ili apartmana koje ima u vlasništvu, partnerstvu ili menagmentu. Također, adaptirao je stan u posjedu Lige protiv raka. Uložio je 270 tisuća kuna da bi od stana napravio četiri sobe kategorije četiri zvjezdice. Preuzeo je rizik njegovog iznajmljivanja turistima, a na račun Lige će sljedećih 13 godina uplaćivati 1700 kuna na mjesec. Oni će novac skupljati za kupnju četiri milijuna eura vrijednog akceleratora za zračenje malignih tumora.

Općoj bolnici u Zadru nužno treba akcelerator, budući da i ove i lanjske godine Zadarska županija prednjači po broju oboljelih od malignih bolesti u zemlji. Godišnje je samo u toj županiji 400 do 500 novooboljelih. Svi pacijenti na zračenje moraju ići u druge gradove, što je skupo i mučno. Nadu oboljelima da će se tako velika suma novca uspjeti skupiti dala je ugledna obitelj Švelec, koja je oporučno Ligi protiv raka darovala stan u središtu grada 2014. godine. Stan od 82 kvadrata na Poluotoku vrijedi više od milijun kuna, a nakon adaptacije lakše će se iznajmljivati turistima. U njemu će, kad bude slobodan, boraviti onkološki pacijenti, a na račun iznajmljivanja, Liga će 13 godina primati prihode, nakon čega ga može i prodati.

Zadarska županija ima najveći broj oboljelih od malignih bolesti u zemlji. Na godišnjoj razini je 400 do 500 novooboljelih. Na odjelu pulmologije, primjerice, smrtnost je vrlo visoka, a pulmološki onkološki bolesnici često ne požive ni godinu dana od dijagnoze.

Taksisti platili ljetovanje opljačkanom turistu 

Doznavši što se zbilo turistu, 45 taksista Zračne luke Zadar prikupili su novac i platili mu ljetovanje u Hrvatskoj

Provod, lijepo vrijeme i zgodne djevojke na Zrću razlozi su koji su početkom lipnja turista Leona Mitchella (26) doveli iz Londona u Hrvatsku. No izgubio je smještaj i novac…

– Čuli smo da u zračnoj luci u Zadru živi Britanac kojeg su opljačkali i nema gdje spavati. Vozimo taksi do zračne luke i stalno smo ga viđali. Aerodromsko se osoblje upoznalo s njim, a i nama se činio jako simpatičan. Pričalo se da je doživio dupli buking i da je ostao bez novca te da nema gdje spavati pa sad spava na klupama u čekaonici zračne luke. Bilo nam ga je žao pa smo se brzo dogovorili da ćemo skupiti novac i platiti mu smještaj. Složili smo se pa je od nas 45 svatko donirao koliko je mogao. Nazvali smo hostel da mu platimo smještaj, a iz hostela su nam dali i popust kad su čuli o čemu je riječ. Tako je ostalo i nešto novca za provod. Potom su otišli do njega i rekli mu da ima smještaj u Zadru i da ćemo ga tamo odvesti. Bilo mu je tako drago da je od ganuća zaplakao – rekao nam je Ivan Grgić, jedan od taksista koji su pomogli mladom Britancu.

Leon Mitchell nakon duplog bukinga u Novalji prvu je noć spavao u travi ispred zračne luke, no bilo ga je strah jer je kroz travu stalno nešto gmizalo. Zato je ušao unutra i odlučio pričekati svoj let koji je bio na rasporedu za devet dana. Nije, naime, imao novca za promjenu leta koja je stajala 250 eura. S napornog posla u građevini krivo je bukirao apartmane pa je ostao bez smještaja, a u žurbi je uzeo i krivu karticu. Gotovinu koju je imao sa sobom potrošio je na skupi taksi, a kući nije želio nazvati da ne prestraši obitelj.

Taksiste koji su se organizirali i pomogli mu, a da on o tome pojma nije imao, doživio je kao pravo malo čudo. Iz Hrvatske je otišao nakon devet dana dobrog provoda s novim prijateljima. Družili su se kad taksisti ne bi radili, a često je isticao da je u Zadru doživio puno ljubavi i da odlazi s prekrasnim uspomenama na divne ljude koji mora da se takvi rađaju jer se to “ne može naučiti”. Sve ih je pozvao na uzvratni posjet u London.

Rekao nam je da je prvu noć u hostelu odspavao 11 sati u komadu jer je na aerodromu spavao s jednim okom otvorenim. Kazao nam je da mu je jako godio tuš jer je tri dana mogao samo prati zube u aerodromskom toaletu – rekli su nam taksisti.

(Ponos Hrvatske)

Svečana dodjela nagrada „Ponos Hrvatske” održat će se 3. veljače u Zagrebu i bit će izravno prenošena na HTV-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...