Ispovijest seksualno zlostavljane Zadranke: “Vrijeđao me, uhodio, prijetio silovanjem i ubojstvom, a od policije je dobio samo – upozorenje!”

Mobing je izraz za zlostavljanje na radnom mjestu. Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani. Takve se aktivnosti smatraju mobingom ako su učestale i dugotrajne – najmanje jednom tjedno, tijekom najmanje šest mjeseci.

Sve je to na svojoj koži iskusila 24-godišnja Zadranka, LJ. K. (identitet poznat redakciji), djelatnica autopraonice MR. WASH, koju je kolega, također 24-godišnjak, mjesecima sustavno zlostavljao, vrijeđao, prijetio ubojstvom, a za marljiv rad “nagrađena” je otkazom. Sve je počelo nedugo nakon što se D. R. zaposlio u autopraonici u kojoj je ona radila od 2013. godine. Ni danas joj nije poznato zašto ju je kolega uhvatio na zub i zašto je svakog dana s posla odlazila u suzama, a psihičko zlostavljanje uzelo je svoj danak, budući da joj je zbog pretrpljenog stresa dijagnosticiran poremećaj u radu štitnjače. Također, nije joj jasno ni zašto nitko, nakon godinu i tri mjeseca, prije koliko je kolegu prijavila PU zadarskoj, ništa nije poduzeo. Iako je tijekom davanja iskaza 26. studenog 2015. godine naglasila da protiv njega želi podići kaznenu prijavu, mladić je dobio – upozorenje.

Ne znam zašto sam mu ja bila meta. Svaki dan sam trpjela ponižavanja, uvrede, govorio mi je da sam kurva, drolja, prijetio silovanjem, a situacija je eskalirala do toga da me je svake večeri nakon posla kući pratila mama. Prijetio mi je ubojstvom, a jedne večeri je nakon smjene išao za mnom do moje kuće, priča LJ. K. kojoj je šefica, nakon što se požalila na maltretiranje, dala otkaz.

Šef, I. Z. i šefica S. Z. su sve znali. Tjedan dana nakon što je maltretiranje počelo obratila sam im se za pomoć. Uopće me nisu doživljavali, a njega su branili govoreći da sam sve preuveličala, čak i izmislila. Tko bi normalan ovo izmislio? Naposljetku sam dobila otkaz iako sam radila i prekovremene sate tijekom kojih sam odrađivala i posao kolege koji me zlostavljao, a koji je radno vrijeme, umjesto u autopraonici, provodio u obližnjem kafiću, priča djevojka.

Bila sam jasna kada sam rekla da želim podići kaznenu prijavu protiv njega, no ništa takvo se nije dogodilo. Što meni znači da je on dobio upozorenje?Kakva je to mjera? Htjela sam da bude procesuiran zbog svega što sam proživjela, priča 24-godišnjakinja koja je prije dva dana u pratnji majke otišla na Općinsko državno odvjetništvo i ponovno dala iskaz.

Iz PU zadarske kažu kako djevojka nije htjela podići kaznenu prijavu i da je samo htjela da se kolega upozori, što ona negira, dodajući kako ju nitko od policijskih službenika nije shvatio ozbiljno. Svemu je posvjedočila i njena majka, koja kaže, nije više mogla gledati kćerku kako pati.

Svaki dan sam kćerku koja ima 24 godine pratila doma nakon posla. Stradalo joj je zdravlje, psihičko i fizičko, pa jeli normalno da vam dijete s posla dolazi u suzama, ne jede, ne spava i živi u strahu? Mora li doći do tragedije da bi netko reagirao?, upitala se majka.

Vlasnik autopraonice, I. Z., tvrdi kako nikakvog zlostavljanja nije bilo, te da on nešto takvo ne bi dopustio.

Nitko nikoga nije zlostavljao, niti bi ja nešto takvo dozvolio, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...