Jure Zovko, profesor zadarskog Sveučilišta kod Stankovića: “Za pobačaj edukacija, za prostituciju legalizacija, za zločinca Tita zabrana”

Gost emisije Nedjeljom u dva  na HRT-u bio je filozof Jure Zovko koji je u studio ušetao s poklonom, hercegovačkom rakijom i duhanom “s uredno prijavljenom carinom”, piše Večernji.

Dotaknuvši se aktualne teme oko pobačaja, Zovko je rekao da smatra pobačaj moralnim nedjelom “o čemu se mora provesti sustavna edukacija.”

“Nikomu ne preporučujem pobačaj, ali ga ne bih zabranjivao”, rekao je. Isto misli i za prostituciju – “Ona narušava ljudsko dostojanstvo, ali je nikomu ne bih preporučio i legalizirao bih je po uzoru na zapadne zemlje”, kazao je. Smatra da svećenici ne bi trebali biti samo muškarci. “Ja kao filozof imam pravo postaviti ljestvicu malo više, zašto bi moja kći morala biti diskriminirana u odnosu na nekoga”, rekao je.

Na optužbe da je je devedesetih godina pjevao ustaške pjesme, a da ga danas doživljavaju kao ljevičara kazao je da je i danas i onda imao iste stavove te kako “svatko tko ima domovnicu ima pravo biti Hrvat”. “Mi ćemo sutra imati 200 tisuća Arapa ovdje. Sjetit ćete se ove emisije”, dodao je. Za Andreja Plenkovića rekao je kako je za HDZ postavio letvicu vrlo visoko – personalizirao je i europeizirao stranku.

“Ja i Ivica Đikić zalažemo se da se ta letvica preskače, ali ima dosta ministara koji se ‘švercaju’ poput ministrice kulture zbog situacije u HAVC-u i ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića zbog plagijata”, rekao je, te dodao kako ministar Barišić ima dosta materijala za ostavku. “Zahtijevat ćemo donošenje etičkog kodeksa u Saboru po uzoru na Veliku Britaniju i Njemačku – pravila prema kojima plagijatorima nema mjesta u politici, fakultetima itd.”, rekao je Zovko.

Misli da je glede reforme obrazovanja i kurikula Plenković trebao nastaviti suradnju s Borisom Jokićem jer smatra da je on u sustavu ‘postavio dobru bazu’. Rekao je da je, unatoč kritikama, prijatelj s Tomislavom Karamarkom, ali mu zamjera što Anju Šovagović nije imenovao ministricom kulture. Problem je i što je u HDZ postavio ”karamarksističku strukturu” s kojom sad borbu vodi Andrej Plenković. Smatra da bi Karamarka trebalo vratiti u stranku jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a.

‘Tito je bio zločinac’

Potvrdio je svoj stav da bi iz hrvatskih škola trebalo izbaciti Darwinovu teoriju. Pozvao se na papu Benedikta XVI. koji je rekao kako Crkva nema problema s teorijom evolucije, ali ima problem s dogmatizacijom te teorije. Pozvao se i na antievolucijsku knjigu filozofa Thomasa Nagela, “najvećeg američkog ateista”.

“U Širokom Brijegu su partizani napravili najveći kulturocid, spalili gimnaziju, ubili franjevce. Tko je kriv, Ciganin Mišo ili Tito?, upitao je. Uz Tita su, dodao je, vezani Bleiburg, Huda jama, protjerivanje Nijemaca i Talijana.

“On je bio protiv demokracije, ne bi trebao imati trg i treba ga prepustiti povjesničarima”, pojasnio je Zovko zašto Tita smatra zločincem.

Emisiju pogledajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...