Na Dan žena sprema se veliki prosvjed: Ulicama Zadra za radnice u trgovini

Potaknuti slučajem Zadranke Suzane Šešo, a imajući u vidu istraživanja koja ukazuju visoku razinu stresa kod trgovačkih radnika i radnica, pokrenuta je prosvjedna inicijativa, čije priopćenje donosimo u cijelosti:

Pod vodstvom Novog sindikata i Sindikata TEHNOS građanska inicijativa kojom se upozorava na nedolične uvjete rada u trgovačkim lancima, potaknuta poznatim slučajem gđe. Suzane Šešo koja je dobila izvanredni otkaz jer je pojela dvije fete salame (poslije su krivo rekli pršuta, valjda da bi „krimen“ bio veći?!) – nastavlja sa svojim aktivnostima.

Građanska prosvjedna inicijativa koja je započela 11. veljače 2017. pozivom političke aktivistkinje Akcije mladih iz Zadra Marjane Botić da se u znak solidarnosti svi građani dobre volje okupe na zebri ispred zadarskog lanca Interspar i šetnjom uspore njihove radne procese, razvila se u nacionalni prosvjed koordinacije nastale građanske inicijative pridruživanjem sindikata trgovačkih djelatnica i djelatnika.

Trgovački djelatnici osobito djelatnice, prema najnovijim istraživanjima spadaju u najugroženija i najstresnija zanimanja, uz to trpe teror poslodavaca u najvećem broju trgovačkih lanaca koji su svjesni da se „stare“ ili neposlušne radnice i radnike, u ovolikoj ogromnoj nezaposlenosti  – uvijek može zamijeniti jeftinijom radnom snagom koja će pristati na još lošije radne uvjete.

Rijetki su trgovački lanci koji imaju ljudskiji i doličan pristup svojim radnicima, a vjerujemo da ti isti trpe zbog nelojane konkurencije većine, koja malim plaćama, predugim radnim vremenom, zlorabljenjem radnika poslije zatvaranja dućana da slažu robu a bez da se takav rad evidentira i plati, zatim rad vikendima, nedjeljom, blagdanima za koji možemo sumnjati da su radnici adekvatno plaćeni obzirom da se prosječna plaća trgovačkog sektora kreće oko nedopustivo niskih 3000,00 kuna neto.

Građanska koordinacija pod vodstvom Novog sindikata i Sindikata TEHNOS stoga prigodno 8. ožujka 2017. na Dan žena, u Zadru organizira prosvjednu akciju potpore trgovačkim djelatnicama i djelatnicama.

Prosvjedna akcija započinje prigodnim 8. Martovskim okupljanjem ispred trgovačkog lanca Interspara ovaj put na zadarskoj Relji, gdje će se nizom aktivnosti upozoriti na sve propuste prema radnicama, radnicima i nama kao građanima, nastavlja se prosvjednom šetnjom uz uvalu Jazine, kroz grad, pa preko zadarskog suda gdje će se tihom akcijom upozoriti na (ne)rad istih, do Narodnog trga gdje će biti smješten štand građanske inicijative aktivista i sindikalista trgovačkih djelatnica i djelatnika i svih ostalih sindikalnih i svih drugih opcija koji su neizostavno pozvani da se pridruže ovoj inicijativi!

Očekujemo poslati snažnu poruku trgovačkim lancima, ali i hrvatskom pravosudnom i vladajućem elementu da su trgovkinje i trgovci naši susjedi, sestre, majke… da zavrjeđuju slobodne nedjelje i blagdane sa svojim obiteljima i prijateljima, dostojanstvo na poslu i pravednu plaću za svoj teški rad, navode iz inicijative.

Njihov poziv i raspored događanja možete pročitati na njihovom plakatu, kojeg prenosimo ovdje:

Povodom Međunarodnog dana žena – Novi sindikat, TEHNOS-strukovni sindikat radnika HEP-a i Građanska prosvjedna inicijativa iz Zadra pozivaju Vas u srijedu, 8. ožujka 2017. na prosvjedno obilježavanje Dana žena – ulicama Zadra za radnice u trgovini protiv novog ropstva s početkom okupljanja

10,30sati ispred trgovine Spar, Relji – Mala tržnica – City centar Zadar

11,00ulicama Zadra do zgrade Suda

pred sudom u tišini, ne ometajmo raspravu, vaga uz natpis „pokvareno“

12,00dolazak na Narodni trg – GRADSKA LOŽA

konferencija za medije, simbolična podjela sendviča

razgovor s građanima uz podjelu letaka

Aferom „dvije fete pršuta“poslodavci su poslali poruku koju država podržava. Potplaćene i neplaćene – radit ćete kada ja kažem, što ja kažem i koliko ja kažem! Mi odgovaramo: „Ne bez borbe!“

8. ožujka 2017. TRAŽIMO:

– zabranu rada nedjeljom

– zabranu nedopuštenog videonadzora – koji služi za nadzor i ucjenu radnica

– rad na određeno – najviše do godine dana

– strože kazne za vođenje dvostrukih i trostrukih evidencija o radnom vremenu

– plaćen i ograničen prekovremeni rad

Svojim dolaskom osnažite zahtjeve protiv izrabljivanja radnica u trgovačkim lancima!, poručuju iz inicijative.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...