Nikad ne sjedajte na krevet u odjeći u kojoj ste bili cijeli dan

Iako se čini posve bezazleno, sjedenje ili čak spavanje u krevetu u odjeći u kojoj smo cijeli dan bili vani, nije nimalo poželjno, upozoravaju stručnjaci. Dapače, može biti vrlo štetno za vaše zdravlje, pišu 24sata.

Možda vam se čini da je vaša odjeća čista i da se možete u njoj ispružiti na krevet, ali bolje nemojte.

– Bakterije i organizmi mogu preživjeti tjednima pa čak i mjesecima na odjeći – ispričao je Philip Tierno, direktor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu New York.

Njegovo istraživanje pokazalo je da čak potpuno nova odjeća, na kojoj su još uvijek prikačene etikete, sadrži bakterije, noroviruse i stafilokoke. On preporučuje obavezno pranje nove odjeće prije nošenja, ali i sve dnevne odjeće koju nosimo oko 12 sati dnevno.

Akne na leđima i prsima

Osim toga, prljava i znojna odjeća može potaknuti razvoj akni na leđima i drugih kožnih iritacija.

– Jedan od glavnih uzročnika akni na prsima i leđima je kontinuiran pritisak i trenje na koži, a to obično uzrokuju uske majice ili ruksaci. Što je odjeća prljavija, to infekcija može biti gora.

Prljava odjeća i prljave plahte mogu prenijeti bakterije i prljavštinu i na folikul kose, zbog čega se i ona može začepiti i postati inficirana, piše portal Dermascope.

Tijelo je tvornica mrtve kože i znoja

Još jedan razlog zbog kojeg bi se trebali presvući kad dođemo kući izvana, a pogotovo kada idemo leći je i što je ljudsko tijelo doslovno tvornica ljuskica stare kože, ulja i znoja. Sve se to prenosi na odjeću koju nosimo.

Ako u tome legnemo na krevet, čak i na kratak odmor, sve ćemo to prenijeti i na posteljinu čime još više riskiramo zarazu nekom od bakterija, virusa ili infekcija, piše Reader’s Digest.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...