Stručak šparoga na zadarskoj pijaci 30 kuna, točnije 200 po kilogramu!

Šparoge su ove godine, zahvaljujući nešto oštrijoj zimi, stigle kasnije nego što je to uobičajeno.

Vezica mladih sočnih izdanaka na zadarskoj pijaci se prodaje po čak 30 kuna!

Slabo se prodaju, kaže prodavačica koja nije željela stati ispred foto objetiva.

Zašto? – Ako me uslikate i objavite još će mi naplatiti namet za branje, pa će biti duplo skuplje nego sada!, iskreno će.

Hrvatske šume donijele su oštri Pravilnik o sakupljanju plodova na području državnih šuma, bilo rekreativno, bilo komercijalno. Za vlastite je potrebe određen limit od 2 kilograma dnevno. Kako bi sve bilo zakonito, potrebno je ishoditi dozvolu koja mjesečno košta 150, za tjedan dana 70 kuna, za vikend 20, dok ona dnevna iznosi 10 kuna bez PDV-a.

Za komercijalne potrebe treba se nakon branja vratiti u šumariju, prijaviti količinu i još dodatno platiti tri kune po stručku od 40 komada šparoga.

No, naši ljudi navikli da ovu ljekovitu samoniklu biljku s dolaskom proljeća beru gdje god i u kojim količinama požele, još uvijek pružaju otpor zakonskoj regulativi koja uređuje navedenu problematiku.

Šparoge spadaju u skupinu najkvalitetnijeg povrća zbog uvjerljivo jakih prehrambenih vrijednosti i hvalevrijedne ljekovitosti. Pa, hoćete li po “zdravlje na tanjuru” otići na pijacu ili u berbu, bez obzira na konzekvence, na vama je…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...