FOTO ĐIR PIJACOM Šarena, poluprazna i za mnoge – preskupa…

Šarenilo raznovrsnog voća i povrća svakoga jutra ispunjava dobro poznatu zadarsku pijacu, proizvoda nikako ne manjka, no ono čega manjka su zapravo ljudi, tj. kupci, ali i prolaznici koji će ćakulom s prodavačicom ili susjedom stvoriti sliku pijace kakva bi ona trebala biti – živa.

Davno je već poznato da su tržnice diljem Hrvatske sve slabije posjećene, a razlog tomu su, prema mišljenju većine, visoke cijene. Inflacija je prodrmala sve aspekte društva, pa tako ni tržnice nisu ostale neokrznute. Zadarska pijaca, nekoć vrelo života, prepuna svijeta i šušura, danas je posjećena uglavnom od strane, pokoje bake ili djeda i turista, a ni njih nema baš na pretek, kažu prodavačice. Prodaja ide slabo, a mirovine koje one imaju su nedostatne za pristojan život. Nezadovoljstvo na sve strane, a pravoga krivca u biti – nema.

No ipak, ne možemo samo kriviti cijene zato što su nam tržnice prazne, moderan način života, nadmoć trgovačkih centara, užurbanost, stres, posao, manjak parkinga, još bi se tu dalo nabrajati. Kupovina svih potrepština danas se obavlja u klimatiziranom prostoru gdje nam je sve dostupno na jednom mjestu, od voća, povrća, kruha, mesa pa sve do praška za rublje, čavala, playstationa i još na stotine najrazličitijih stvari. Lakše je sve to obaviti “u šutu” i onda nastaviti sa svakodnevnim životom, a ne obići nekoliko mjesta za uzeti ono najosnovnije i pritom, ne daj Bože, stati s nekim porazgovarati. Za to nitko više nema vremena.

U điru pijacom, sreli smo Jürgena, Nijemca koji proteklih 6 godina živi u Zadru. Njega se na tržnici i ribarnici često može susresti, a jedan je od rijetkih kojemu cijene ne smetaju. Dapače, u usporedbi s Njemačkom tvrdi da su naše cijene osjetno niže, iako se mnogi s tom tvrdnjom baš i ne bi složili. Ipak, za njega je život u Hrvatskoj puno ljepši, ljudi su vedriji i veseliji, stoga nije nikada požalio što je došao ovdje, naprotiv, ne planira se vraćati nazad.

Kako bilo, valjda će jednom doći vrijeme kada ćemo se i mi zasititi ove užurbanosti i stresa i malo češće ići na pijacu, što zbog voća i povrća, a što zbog ćakule sa susjedom. Do tada će, nadajmo se i cijene ne samo namirnica na pijaci, već i svega ostaloga, pasti. A dok čekate to neko novo vrijeme, pogledajte galeriju zadarske pijace ‘skokom okom’ odmah ispod teksta…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...