Više od 400 virskih Riječana na gala večeri u Grand hotelu Bonavia; Kapović: “Rijeka je otoku Viru sudbina”

U Zagrebu je prošlog četvrtka na glamuroznoj prezentaciji Vir ponudio ponos i prijateljstvo, a u Rijeci je tjedan dana kasnije sve bilo u znaku – srca i duše svih virskih obitelji. Svečanu dvoranu Grand hotela „Bonavia“ Virani svih mjesta rođenja i adresa ispunili su do posljednjeg mjesta. Više od 400 Virana i virskih Riječana, predstavnika gotovo svake virske obitelji na Kvarneru, došlo je jučer na predstavljanje svog otoka; njegovih ljepota, posebnosti, turističkih programa i potencijala. Prvi put Vir je gostovao u Rijeci, iako bi se moglo kazati kako iz Rijeke nikad nije ni otišao. Srca su svima bila na mjestu, a mnogi su se tek upoznali i prepoznali kao Virani.

Bašići, Budije, Buškulići, Kapovići, Liverići, Radovići, Rukavine, Vučetići, Žepine … i drugi Riječani virskih prezimena uživali su u prilično opuštenoj i veseloj noći, druženju s rodbinom s otoka i dijeljenju uspomena. Rijeka kao mjesto susreta svih Virana bila je nadahnuće i za načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića.

„Mogu slobodno kazati kako se smatram i Riječaninom. U ovom prekrasnom gradu proveo sam devet godina, čitavu srednju školu i fakultet, pa mnoge od vas osobno poznajem. Ovo je prvi put da se okupljamo u Rijeci, iako je naša riječka priča stara stotinu godina. U Rijeci živi već peta i šesta generacija Virana, pa je ona praktički drugi dom za Virane“, kazao je načelnik Kapović ističući kako su u pripremi događaja

kontaktirane sve virske obitelji u Rijeci; njih oko 300. Dvadesetak godina ranije ta je brojka premašivala broj virskih obitelji na samom otoku, ali su u međuvremenu pozitivni demografski trendovi i razvoj otoka obnovili „krvnu sliku“ Vira.

„Imamo puno djece, također smo dobili i doseljeno stanovništvo, a ono što me posebno raduje – vraćaju se naši Riječani. Stvorili smo preduvjete da se naši virski Riječani mogu vratiti i da naš otok živi cijelu godinu“, još je kazao Kapović.

O povijesnoj i tradicionalnoj vezi otoka Vira i Rijeke svjedoči i činjenica kako je od pet najbližih Kapovićevih suradnika u Općini Vir, pročelnika općinskih odjela, njih četiri završilo fakultete u Rijeci, dok su polovica direktora ustanova i poduzeća obrazovanje također stekli u Rijeci.

„Rijeka je otoku Viru sudbina. Počelo je prije stotinu godina i još traje u petoj i šestoj generaciji. Nadam se kako će ova naša večer postati tradicionalna i da ćemo se družiti barem jednom godišnje. Ovom prezentacijom htjeli smo vama i vašim prijateljima pokazati što je Vir danas“, istaknuo je još Kapović često prekidan pljeskom virskih Riječana ponosnih na svoj otok.

U ime Riječana porijeklom s otoka Vira i kao predstavnik virske kolonije u Rijeci svim gostima prezentacije svoj dojam ponudio je jedan od najuglednijih – prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci:

„Iznimno mi je drago predstavljati Virane u našoj i vašoj Rijeci. Rijeka je bila mjesto prema kojemu je gravitirala virska populacija, ali ne samo kao mjesto stanovanja već i školovanja i stručnog osposobljavanja. Tako danas, nakon profesora Miljenka Kapovića, s ponosom i uspjehom kao drugi Viranin vodim Medicinski fakultet“, kazao je dekan Rukavina. O Viru zna sve, priča o otoku koji se pozicionirao kao jedna od top hrvatskih destinacija nije ga iznenadila. Rukavina kaže:

„Vir je imao uspona i padova posljednjih desetljeća, ali ono što je zamjetno –garnitura koja sada radi, čini se, radi na dobrom tragu nastojeći izvući maksimum iz postojećeg stanja. Također, ima i planove za budućnost, pa svi osjećamo zahvalnost na tom trudu i nastojanju. Posebno sam sretan zbog iskazane želje da svi kao Virani ostanemo povezani“.

Pored dekana Medicinskog fakulteta Rukavine te bivšeg dekana iste ustanove i profesora na Katedri za biologiju i medicinsku genetiku prof. dr. sc. Miljenka Kapovića, brojnu virsku koloniju u Rijeci predstavljali su bivši nogometaš „Rijeke“ i VfB „Stuttgarta“ Zoran Buškulić, trener Odbojkaškog kluba „Rijeka“ Velimir Liverić, poduzetnici Nediljko Vučetić, Ivica Krnčević, Boris Vučetić i Valter Kapović, kao i mnoge poznate osobe koje žive i rade u Rijeci, od župana Primorsko-goranske županije i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine, zamjenika gradonačelnika Rijeke Miroslava Matešića do dekanice Fakulteta za turistički i hotelski menadžment u Opatiji Dore Smolčić Jurdane i direktora Turističke zajednice Grada Rijeke Petra Škarpe. Naravno, kao i uvijek kada je Vir u pitanju, riječki event posjetili su slavni sportaši i estradnjaci: glazbenik Neno Belan, televizijski autor i voditelj Davor Jurkotić, slavni rukometaš Mirza Džomba, nekadašnja Kraljica svijeta Danijela Gračan, sada izvanredna profesorica i prodekanica na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji te Dražen Turina Šajeta, pjevač i zabavljač koji je vodio program.

Gala večeru s mediteranskim i dalmatinskim delicijama, kao i tjedan dana ranije u Zagrebu, pripremio je vrhunski hrvatski chef Viranin Dario Kapović iz zadarskog restorana „Bruschetta“, uz asistenciju kuharice Anđelke Levak iz virskog restorana „Kotarina“, kuharskog tima hotela „Bonavia“ te uz besprijekorne aranžmane Jakova Buškulića, voditelja rezidencijalnog turističkog objekta „Villa Lanterna“.

Goste i uzvanike „Virske noći“ u Rijeci zabavljali su Bepo Matešić, David Ricov i „Kantaduri“, zadarska grupa „Modus“ te na vrhuncu večeri sjajna klapa „Puntamika“ s Denisom Maričićem Dendom.

Svi gosti lijepe virske večeri u Rijeci dobili su poklon vrećice i kišobrane iz promotivne kampanje „Ja volim Vir“, a dijelile su ih i gostima na usluzi bile zadarske manekenke iz „AG & AM Fashion“ agencije, kao i prezentacijski tim destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ koji je zaslužan za organizaciju cijelog riječkog eventa. Jutro kasnije Virani su se predstavljali i na riječkom Korzu, a prvu jutarnju kavu na najpopularnijem riječkom šetalištu zajednički su odradili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i načelnik Kapović.

 

Miljenko Kapović, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci i profesor na Katedri za biologiju i medicinsku genetiku
“NEKA OVI SUSRETI BUDU TRADICIJA, JER RIJEKA JE VIRANIMA DRUGI DOM”

Od niza uglednih virskih Riječana prva imena predstavljaju dva istaknuta medicinska znanstvenika, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i nekadašnji dekan, a sada profesor na Katedri za biologiju i medicinsku genetiku prof. dr. sc. Miljenko Kapović. Obojici su „kroz ruke“ prošle stotine i tisuće studenata iz cijele Hrvatske, ili dvadesetak virskih studenata medicine koji danas rade kao liječnici i znanstvenici širom Hrvatske. Zato ih je načelnik Kristijan Kapović s punim pravom predstavio na gala večeri u Grand hotelu „Bonavia“ kao – ponos virskih Riječana. Profesor Kapović radi na Katedri za biologiju i medicinsku genetiku, a među svim stručnim nagradama i priznanjima, Kapović je ponosni dobitnik Grba Općine Vir za doprinos u razvoju znanosti i humanitarnog rada. I njemu je srce bilo puno – Vira.

„Kako ne bi bilo? Niti na Viru nisam vidio toliko Virana. Za ovu ideju predstavljanja Vira u Rijeci znam već nekoliko godina, a sada se napokon realizirala. Neka to bude tradicija, jer slažem s onim što je kazao načelnik – nakon otoka Vira, Rijeka je Viranima drugi dom“, istaknuo je profesor Kapović dodajući kako i danas postoji čvrsta spona između Vira i Rijeke:

„Postoji doduše i veza sa Zagrebom, ali u Rijeci se prije svega radilo, živjelo i zarađivalo. Vir je ovdje živio, a mi smo generacija koja je baštinila to djelovanje naših predaka“.

Profesor Kapović rođen je u Rijeci, ali je djetinjstvo proveo na otoku kojemu se uvijek vraća, baš kao što su uspomene i ćakule s ljetnih događanja živa pozornica neprekinutih veza. Otac Ivica Kapović u Rijeku je došao, priča nam profesor, odmah nakon Drugog svjetskog rata. Bavio se ugostiteljstvom, a počeo je raditi u hotelu u Malinskoj na Krku.

„Pričali sam s Viranima o ovoj temi baš prije neki dan. Nevjerojatno je kako je nakon toga najmanje 50 ljudi s Vira krenulo prema Malinskoj kao da je riječ o Meki. I dan-danas u tom hotelu radi pet-šest Virana“, primjećuje Kapović. Dekan Rukavina njegov je bivši student, kao i mnogi Virani koji su postali liječnici ili medicinski znanstvenici.

„Bilo je puno djece koji su došli u Rijeku na studij medicine, a danas su to eminentni doktori“, navodi profesor Kapović izdvajajući posljednjeg u nizu, od prije dvije godine promoviranog doktora medicine Matu Žepinu.

Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije: “Virani su dobri, gostoljubivi i srdačni ljudi”

Promidžbeni film o otoku Viru i njegovim ljepotama župan Primorsko-goranske županije i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina nije ni trebao gledati. Sve je to već vidio na licu mjesta na otoku Viru, ali ostao je ugodno iznenađen brojem virskih obitelji u Rijeci.

„Zaista nisam bio upoznat s takvim podatkom. Kristijan Kapović je moj prijatelj, kao i svi drugi dragi Virani koje poznajem. Poznajem, naravno, i sam otok Vir na kojega sam posjetio. Vir ima svoj štih, ima i svojih problema, no ne sumnjam kako će kolega Kapović to znati riješiti i na pravi način upravljati otokom“, kaže Komadina. Još je nešto primijetio kada je u pitanju Vir:

„Ne mogu kazati kako dobro poznajem otok, jer sam na njemu proveo samo dan i pol, ali ono što znam je da su Virani dobri, gostoljubivi i srdačni ljudi. To je preduvjet da se stvori dobra sredina“.

 

Mirza Džomba, legendarni hrvatski rukometaš
“DOLAZIM NA VIR 100 POSTO! ČUO SAM DA JE PRIRODA PREDIVNA”

Nema što legendarni hrvatski rukometaš, zlatni olimpijac i svjetski prvak Mirza Džomba nije osvojio kao reprezentativac Hrvatske ili za svoje klubove kao ubojito desno krilo. Džomba je po izboru iz 2013. godine član All Star Teama posljednjih 20 godina Europske rukometne organizacije (EHF) i najbolje desno krilo u povijesti Lige prvaka. Ovaj Riječanin bio je na samom rukometnom Olimpu i zauvijek tu ostao! U međuvremenu, došao je na prezentaciju otoka Vira u Grand hotel „Bonavia“ družiti se s virskim prijateljima …

„Nisam još uvijek bio na Viru, ali ovo ljeto dolazim 100 posto! Čuo sam od puno ljudi i svojih virskih prijatelja lijepe stvari o otoku“, kaže Džomba, a koje su to „lipe stvari“ nije zadržao za sebe:

„Ma, čuo sam da je predivna priroda i da su super plaže. Imam nekoliko prijatelja iz Rijeke koji su porijeklom Virani, tako da sigurno dolazim ovo ljeto“.

Nije htio otkriti gdje će ljetovati, osim napomenuti da će dolazak i ljetovanje proteći kao i svakodnevica nakon sportskog umirovljenja:

„Obiteljski sam čovjek pa je sada sve drukčije. Odmor, rekreacija, pijuckanje vina i uživanje“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...