Vlada usvojila Lex Agrokor: “Želimo pomoći gospodarstvu”

Na sjednici je usvojen Zakon o izvanrednoj upravi, tzv “lex Agrokor”. Ministar financija Zdravko Marić na sjednicu nije došao.

– Smatramo da je ovaj zakon pravi i jedini kojim možemo krenuti ne u pomaganje određenoj osobi i određenoj kompaniji nego u pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva i ukupnoj stabilnosti – rekao je Plenković.

– Pričali smo s predstavnicima oporbe, sa strankama koje čine dio parlamentarne većine. Mislim da je važno da svi pokažu da mogu biti na razini trenutka. Vlada se ponašala razborito i odgovorno. Nitko nije rekao niti jednu izjavu koja bi mogla pogoršati situaciju – rekao je Plenković.

– Ne radi se o nacionalizaciji, izvlaštenju i državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio ičije vlasništvo. No Zakon postoji za posebne situacije i ukoliko kompanija da privolu i zatraži pomoć države u tom trenutku dolazi do njegove primjene i do imenovanja posebnog povjerenika koji će krenuti u sustav restrukturiranja i osigurati održivost i plaće zaposlenika. Trebalo bi dogovoriti s bankama tzv. Standstill aranžman, da se dođe do mogućnosti dobivanja svježih kredita, a kojim bi se namirili i dobavljači i država i uz to bi se krenulo u restrukturiranje uz pomoć stručnjaka koji znaju kako se to radi – rekao je Plenković.

– U sličnim okolnostima znale su se naći i druge članice EU koje su koristile posebne pravne režime. U ovome trenutku predlažemo Zakon koji će omogućiti, na temelju postojećih rješenja, jedan novi posebni Zakon koji bi se odnosio na društva od sistemskog značaja, a koja ispunjavanju dva kriterija: 5000 zaposlenih i dugovanje od 7,5 milijardi kuna. Ovim Zakonom uređuje se postupak izvanredne uprave prema kojem kao Vlada predlažemo izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava Trgovačku sud u Zagrebu. Proces se ili na sam zahtjev dužnika ili vjerovnika uz suglasnost dužnika- poručio je Plenković kako se u procesu izvanredne uprave poštuje pravo vlasništva i sloboda poduzetništva.

Dodao je i kako su Zakon raspravili i s najvišim predstavnicima Europske komisije kako bi on bio ustavan.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić istaknula je kako se ovim Zakonom utvrđuje proces izvanredne uprave koji traje do 15 mjeseci. Ako se ni tad kompanija ne ustabili, ide u stečaj.
– Smatram da je potrebno naglasiti da je cilj Zakona osigurati i osnažiti financijsku stabilnost gospodarstva. Sistemski značaj se opisuje kriterijem veličine kompanije i zaduženosti. Zakon predviđa proces izvanredne uprave u kojem se kopmanije velikog sistemskog značaja mogu pozvati u slučaju da su suočene sa značajnim financijskim poteškoćama. Ovaj proces efikasniji je i djelotvorniji nego predstečajni i stečajni postupak kojim se jamči osiguranje normalnog poslovanja. . Krajnji cilj procesa izvanredne uprave je postići nagodbu među vjerovnicima, a nagodba mora biti odobrena od strane vjerovnika. Proces izvanredne uprave traje ograničeno vrijeme, najviše 15 mjeseci. Ako se ni tad ne uspije, tada Zakon predlaže da takva kopmanija ide u stečaj- poručila je Dalić naglasivši da osobine procesa izvanredne uprave vrlo jasno pokazuju da ovaj Zakon ni u kojem slučaju nije usmjeren na spašavanje određenih osoba i kompanija.

Prema podacima FINA-e, kako stoji u nacrtu prijedloga Zakona o izvanrednoj upravi, takvih tvrtki s kriterijem sistemskog značaja u Hrvatskoj ima 10.

Plenković zahvalio braniteljima

Tjedan iza nas bio je intenzivan imali smo niz domaćih i međunarodnih aktivnosti, rekao je premijer Andrej Plenković. Uvodno se na sjednici Vlade prisjetio Josipa Jovića koji je poginuo na današnji dan prije 26 godina.
– Zahvaljujemo se svim braniteljima i njihovim obiteljima što zbog njih uživamo današnju slobodu – poručio je Plenković.

Podsjetio je i na 60. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora te na sastanak s papom Franjom u Rimu.
– Poruku kršćanske solidarnosti koju dijelimo moramo ozbiljno shvatiti i provoditi – rekao je.

Plenković se osvrnuo i na posjet Malti.

Na Vladi je usvojena i odluka o osnivanju Savjeta za sprječavanje korupcije koji jednom godišnje, najkasnije do 1. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu, mora izvjestiti Vladu o svom radu.
Na sjednici je Croatia airlines d.d. dobio suglasnost za kratkoročno kreditno zaduženje kod HPB- a u iznosu 30 milijuna kuna na rok iskoristivosti do jedne godine uz kamatnu stopu od 4,75 posto.
Ministarstvo pravosuđa dobilo je odobrenje za zapošljavanje na određeno vrijeme od najviše godinu dana za četiri državna službenika srednje stručne spreme informatičke, prirodoslovno- matematičke, elektrotehničke ili ekonomske struke.
Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje da ne prihvati SDP- ov prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kao i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje predlaže Klub zastupnika Živog zida i Snage, pišu 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...