Uskrs u Zadarskoj nadbiskupiji; Veliki tjedan kreće Cvjetnicom i blagoslovom maslinovih grančica

Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 9. travnja, u crkvi sv. Marije u Zadru u 11,00 sati, zadarski nadbiskup Želimir Puljić će blagosloviti maslinove grančice. Odatle će procesija svećenika i puka krenuti prema katedrali sv. Stošije gdje će nadbiskup predvoditi misno slavlje za vrijeme kojeg se pjeva Muka našeg Gospodina.

Na Veliki četvrtak 13. travnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić u 9,00 sati predvodi Misu posvete ulja u zajedništvu s dijecezanskim i redovničkim svećenicima Zadarske nadbiskupije, koji će tada obnoviti svećenička obećanja dana na ređenju.

Na toj misi nadbiskup će blagosloviti ulje i posvetiti krizmu. Blagoslovljeno ulje koristi se za bolesničko pomazanje, a posvećeno ulje, krizma, u sakramentu krštenja, potvrde i svetog reda, kod posvete oltara i crkve. Na to misno slavlje osobito su pozvani ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji u školi i župnoj katehezi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća i drugi suradnici u župi.

Na Veliki četvrtak 13. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru u 19,00 sati predvodi Misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva. Nadbiskup će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon mise, Sveto Otajstvo prenosi se u ‘Božji grob’ gdje se ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje ‘Gospinog plača’.

Na Veliki petak 14. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru u 19,00 sati predvodi Službu Muke Gospodnje. Milostinja Velikog petka kod klanjanja sv. Križu i kod ‘Božjeg groba’ namjenjuje se za uzdržavanje Isusova groba i svetih mjesta u Jeruzalemu. Nakon obreda, središtem grada proći će procesija s križem od katedrale do crkve sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori ‘Puče moj, što učinh tebi…’

Na Veliku subotu 15. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi svečano uskrsno bdijenje s blagoslovom novog ognja s početkom u 21,30 sat.

Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 16. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11,00 sati predvodi koncelebrirano misno slavlje kad će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...