Forum žena SDP organizirao izložbu fotografija i projekciju filma “Bile jednom zadarske radnice”

Forum žena SDP-a održao je na Trgu pet bunara izložbu fotografija i prikazivanje filma pod nazivom „Bile jednom zadarske radnice“, s ciljem iskazivanja počasti ženama koje su svojim radom stvarale naš grad i od svog rada dostojanstveno živjele.

Njihovi gubici ne mjere se samo materijalno. Gubitkom svojih radnih mjesta žene su izgubile i dio svog identiteta, onog radničkog. Izgubile su ga u vrtlogu pljačke i privatizacije zajedno sa dotadašnjim vrijednostima poput solidarnosti, sigurnosti na radu, plaće.

Izložbom i kratkim dokumentarnim filmom u kojem su sudjelovale bivše radnice bivših zadarskih poduzeća prisjetili smo se tako vremena u kojem su postojala poduzeća, koja su zapošljavala preko 15 000 radnika i radnica, a na čijim se mjestima danas nalaze shopping centri, skladišta, garaže i poluprazne zgrade.

Prisjetili smo se vremena u kojem su žene radile i zagovarale radnička prava. Upravo iz tekstilne industrije započela je borba za ravnopravnost žena i ostvarivanje radničkih prava među kojima je svakako i sigurnost na radu.

Prisjetili smo se i vremena društvene solidarnosti, vremena u kojem su radnici i radnice Bagata pomogle svojoj kolegici stradaloj na poslu izgraditi dom.

Bagat, Adria, Mljekara, Sojara, Zadranka, Tvornica duhana, Boris Kidrič, Jugoplastika, Kožara, Vinilplastika i Polikem, postoje nažalost još samo u sjećanjima onih žena koje su ih stvarale, u sjećanjima zadarskih radnica.

Izložba i film „Bile jednom zadarske radnice“ mali je doprinos Foruma žena SDP-a Zadar da se ne zaboravi njihov veliki i značajni doprinos razvoju našega grada.

Događanju su prisustvovale i kandidatkinja za županicu Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac te kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, Sabina Glasovac, koja je zahvalila Forumu žena SDP-a na trudu za očuvanjem sjećanja na sve zadarske radnice i njihov doprinos Zadru te istaknula kako u gradnji bolje budućnosti našeg grada ne smijemo dopustiti da se ponove greške iz prošlosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...