s ciljem iskazivanja počasti ženama koje su svojim radom stvarale naš grad

Forum žena SDP organizirao izložbu fotografija i projekciju filma “Bile jednom zadarske radnice”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Forum žena SDP-a održao je na Trgu pet bunara izložbu fotografija i prikazivanje filma pod nazivom „Bile jednom zadarske radnice“, s ciljem iskazivanja počasti ženama koje su svojim radom stvarale naš grad i od svog rada dostojanstveno živjele.

Njihovi gubici ne mjere se samo materijalno. Gubitkom svojih radnih mjesta žene su izgubile i dio svog identiteta, onog radničkog. Izgubile su ga u vrtlogu pljačke i privatizacije zajedno sa dotadašnjim vrijednostima poput solidarnosti, sigurnosti na radu, plaće.

Izložbom i kratkim dokumentarnim filmom u kojem su sudjelovale bivše radnice bivših zadarskih poduzeća prisjetili smo se tako vremena u kojem su postojala poduzeća, koja su zapošljavala preko 15 000 radnika i radnica, a na čijim se mjestima danas nalaze shopping centri, skladišta, garaže i poluprazne zgrade.

Prisjetili smo se vremena u kojem su žene radile i zagovarale radnička prava. Upravo iz tekstilne industrije započela je borba za ravnopravnost žena i ostvarivanje radničkih prava među kojima je svakako i sigurnost na radu.

Prisjetili smo se i vremena društvene solidarnosti, vremena u kojem su radnici i radnice Bagata pomogle svojoj kolegici stradaloj na poslu izgraditi dom.

Bagat, Adria, Mljekara, Sojara, Zadranka, Tvornica duhana, Boris Kidrič, Jugoplastika, Kožara, Vinilplastika i Polikem, postoje nažalost još samo u sjećanjima onih žena koje su ih stvarale, u sjećanjima zadarskih radnica.

Izložba i film „Bile jednom zadarske radnice“ mali je doprinos Foruma žena SDP-a Zadar da se ne zaboravi njihov veliki i značajni doprinos razvoju našega grada.

Događanju su prisustvovale i kandidatkinja za županicu Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac te kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, Sabina Glasovac, koja je zahvalila Forumu žena SDP-a na trudu za očuvanjem sjećanja na sve zadarske radnice i njihov doprinos Zadru te istaknula kako u gradnji bolje budućnosti našeg grada ne smijemo dopustiti da se ponove greške iz prošlosti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar