Kažu za Dukića da je čist kao suza, a od Longina nam se samo plače

Franjo Tuđman kao konstanta, ali raskid sa starim i potraga za novim početkom stranke. To je nekako Plenkovićeva vizija HDZ-a koju gradi uspravno koračajući, ujedno dajući ‘noge u guzicu’ HDZ-ovcima s mutnom prošlošću od Privlake do Prevlake. Nebitno jeste li bojali tunele, šamarali novinare, mutili s koncesijama ili jednostavno bili loš gazda svojemu gradu, županiji ili općini – ako ste HDZ-ovac na lošem glasu, Plenković vam je na fin način izmaknuo udobnu fotelju i svoju anemičnu nogu toliko duboko zabio u guzicu da mu je Jandroković skoro ispao iz vlastite. Na raspucanu kožu vaše stare fotelje namjerio je staviti nekog drugog, preferabilno nekoga tko cijeli život radi fin posao, a u slučaju Zadra, gdje ćeš finijeg posla i časnije profesije od inspekcije vagina naših dragih Zadranki. Čovjek koji cijelog života ima posla s pičkama jednostavno nema vremena za kriminal i zato je njegov dosje čist poput suze.

Kažu da najjači šut u svijetu nogometa ima Brazilac Ronny (211 km/h), ali Plenković je sve one koji nisu pipkali vaginice ili se bavili nekim iznimno finim poslom šutnuo je u guzicu puno brže od toga. Ipak, snažni šutevi nisu garancija dobrog nogometaša, pa mu je tako kandidaturu za župana među noge gurnuo Božidar Longin, koji zanimljivo veze s nogometom baš i nema veze, ali je zato dobro povezan bio s KK Zadrom i bio zadužen za protok novca kroz klub koji danas nema prebijene pare. Ne tvrdimo to mi, nego Slobodna još 1999. godine.

Novcem se bavio i u Hrvatskim šumama, glavnom državnom tvrtkom upletenom u aferu Fimi Media, a iako će 24sata napisati da se radi o ‘dobrom organizatoru’, pokazao se maksimalno neorganiziranim (namjerno ili slučajno) upravo na tom slučaju.

– Barišić mi je rekao da Fimi medija nije nikakav privatni biznis, već da je to nekakva stranačka zaklada i da zašto bi se novac slijevao u privatne džepove kad može na taj način, rekao je Longin na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženima za izvlačenje novca iz državnih tvrtki u crni fond HDZ-a prenosi tportal HINA-ine napise. U svojem svjedočenju ogradio se od odgovornosti kazavši da su drugi odlučivali, a da su mu ključne osobe iz afere Fimi media predstavljene kao utjecajni HDZ-ovci. Ćaća Ivo Sanader mu je naravno dobacio kako laže.

Lagao, ne lagao, i dalje stoji činjenica da je opernog pjevača Borisa Martinovića 1999. godine fizički napao radi čega je 2002. osuđen na zatvorsku kaznu od 35 dana, odnosno 4095 kuna. Da je kojim slučajem udario malo jače, možda danas ni ne bi mogao biti kandidat za župana jer je propisano sljedeće: Zakonom o lokalnim izborima („Narodne novine“, broj 144/12 i 121/16) propisano je da se za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovog zamjenika, kao i za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući tu i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci…

No, kako neće tako naglo reagirati netko tko je u ratu bio heroj, odlikovan za časnu i uzornu službu. Ipak, o tome koliko je časna bila neće se složiti u Bosni i Hercegovini gdje se Longina optužuje za umiješanost u pokolj u Ahmićima. Zadarska policija je naravno odbacila išta što bi bivšeg vojnog policajca vezivalo uz slučaj. Ipak je do 2000. zapovjednik Poskoka i HDZ-ovac Svemir Vrsaljko bio načelnik, a naslijedio ga je Ivan Katalinić koje ga je Slobodna dobro češljala zbog ondašnjih brojnih problema u PU Zadarskoj. No o takvim stvarima nećete čuti ništa. Dobro hoćete pa su tako o junačkim ratnim podvizima Božidara Longina pisale čak i Hrvatske šume u svojim izdanjima. Zavidna je jednostavno količina mjesta gdje je Bobi bio prvi… i u uredu, i na bojištu, i u obavljanju vojnopolicijskog posla, kao da su ga u vrijeme prošlog rata klonirali i sve klonove dobro pripremili da 2017. godine ostvari nešto od te dugogodišnje karijere u HDZ-u.

Laganje, nasilništvo, umiješanost u ratne zločine i… mafijaške aktivnosti? Ne tvrdimo to mi, samo prstići koji dobro guglaju, a guglati i informirati se možete i vi, ako to želite, ako vam je akcija draža od apatije u koju nas je ugurao lokalni HDZ godinama vladanja ovim dijelom Lijepe naše.

Mislite li stvarno da se u skoro 30 godina apsolutističke vladavine ne stvaraju interesne mreže? Ako ste i dalje uvjereni da nam stari HDZ-ovci mogu donijeti nešto novo, slobodno nastavite glumiti francusku sobaricu. Ako pak zbog ove kolumne opametili pa nećete dati svoj glas Bobiju, ali hoćete vaginalnom inspektoru, onda ni tu niste, nažalost, napravili dobar potez.

Sve je to isto, dragi moji, i opet netko drugi iz pozadine vuče konce koji čine tu mrežu, bilo da se radi o čovjeku koji je bio svugdje, bilo da se radi o čovjeku koji zbog vlastite mutavosti nije bio nigdje pa ni na sučeljavanjima s protukandidatima.

Dajte glas nekom drugom. Nemojte zajebati Zadar, Zadar računa na vas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...