Nazire se konačni izgled prilaznog puta Fontani

Iako su radovi još uvijek u tijeku, prilaz Carskoj fontani na Kolovarama konačno dobiva svoje finalne konture te će se, kako stvari stoje, njime uskoro nesmetano moći koristiti brojni radoznali posjetitelji i lokalci.

U obnovu prilaznog puta koja je započela još u siječnju investirao je Grad Zadar, dok radove izvodi tvrtka Stipčević.

Renesansna Carska fontana u gradskoj četvrti Arbanasi sagrađena je na antičkom lokalitetu u 16. stoljeću, na bogatom izvoru vode kojim se koristilo domaće stanovništvo i opskrbljivali brodovi. Fontana je temeljito renovirana u 18. stoljeću kada je ispred nje sagrađen kameni gat za pristajanje brodova.

Fontana je kružna građevina presvođena kupolom od opeke promjera 880 cm i visoka je 795 cm. Njezin zidni plašt je na dijelu prema moru otvoren stupovima i lukovima od fino klesanog kamena. U sredini se nalazi zdenac u obliku nepravilnog osmerokuta, dok se ispred fontane nastavlja se kameno popločenje gata (mula) koji s njom čini jedinstvenu cjelinu.

Fontana je svojom slavom i ljepotom nadahnula i renesansne književnike Petra Zoranića i Jurja Barakovića, pa o ovom zaštićenom spomeniku kulture možemo čitati u njihovim djelima, stoji na stranici Turističke zajednice Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...