Prosvjedovali mještani Putičanja

Stankovačka “Ostrea” nema dozvolu za ispuštanje otpadnih voda! DORH pokreće istragu

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Prosvjed mještana Putičanja zbog otpadnih voda koje se slijevaju u njihova polja iz tvornice ribljih konzervi ‘Ostrea’ u poslovnoj zoni u Stankovcima, mogao bi uroditi plodom. Naime, nakon što su jučer javno iskazali nezadovoljstvo zbog ekocida, a direktor tvornice Neven Badurina izjavio kako je ‘voda čista i ispravna za piće’, Šibenski portal od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio je odgovor kako ‘Ostrea’ nema vodopravnu dozvolu još od 2015. godine, budući da su im Hrvatske vode rješenjem iz 2016. odbacile zahtjev zbog nepotpune dokumentacije.

Novčana kazna izrečena je direktoru tvornice Nevenu Badurini, no ‘Ostrea’ i dalje ispušta otpadne vode u okolni teren bez potrebne vodopravne dozvole, stoga će Ministarstvo u suradnji s Državnim odvjetništvom RH (DORH) pokrenuti postupak kaznene odgovornosti.

Naime, u poslovnoj zoni Novi Stankovci u Stankovcima nije izgrađen sustav javne odvodnje otpadnih voda, pa su Hrvatske vode 2012. godine tvrtki ‘Ostrea’ izdale vodopravnu dozvolu za ispuštanje osam tisuća kubičnih metara tehnoloških otpadnih voda u sabiru jamu i dvije tisuće kubičnih metara sanitarnih otpadnih voda u septičku jamu.

Državna vodopravna inspekcija u ožujku 2014. obavila je inspekcijski nadzor na pogonu ‘Ostrea’, i zbog utvrđenih nepravilnosti Zakonu o vodama podnijela optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Iz Ministarstva objašnjavaju da je u veljači 2015. godine tvornici za preradu ribe ‘Ostrea’ istekla vodopravna dozvola za ispuštanje otpadnih voda, stoga je doneseno rješenje kojim im se zabranjuje ispuštanje otpadnih voda do dobivanja vodopravne dozvole. Također je nadležnom prekršajnom sudu podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Prekršajni sud u Zadru je u 2015. godini donio presudu kojim se tvrtka ‘Ostrea’ proglašava krivom i izrečena joj je kazna u iznosu od 12 tisuća kuna.

‘Ostrea’ potom podnosi Hrvatskim vodama zahtijev za izdavanje dozvole za ispuštanje otpadnih voda, no zahtjev je odbačen u 2016. godini zbog nepotpune dokumentacije.

Vodopravni inspektor u studenom 2016. ponovno izlazi na teren i ustanovljava da se iz tvornice uz pomoć pumpe idalje ispuštaju nepročišćene otpadne vode niz padinu u okolno tlo. Direktor Badurina dobio je novčanu kaznu, no kako je nije platio do 24. veljače 2017. godine, upućen je zahtjev za prisilnom naplatom.

– Budući da pravna osoba nakon provedenih prekršajnih postupaka i prisilnih naplata novčanih kazni i dalje ispušta otpadne vode u okolini teren bez potrebne vodopravne dozvole  za ispuštanje otpadnih voda, u daljnjem postupku pokrenut će se  mjere i radnje onemogućavanja daljnjeg ispuštanja otpadnih voda, a u suradnji s Državnim odvjetništvom RH postupak kaznene odgovornosti, zaključuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, piše Šibenski portal.

Ostavi komentar koristeći Facebook