Uspjeh zadarskog Brloga i dalje oduševljava – evo kako je sve krenulo

Dvije mlade Zadranke, Ana Teskera i Maja Šepetavec, prije otprilike godinu dana krenule su s proizvodnjom craft piva.

Posao je krenuo nakon uspješne crowdfunding kampanje, u kojoj su preko Indiegoga prikupile blizu 12 tisuća dolara.

U godinu dana udvosručile proizvodnju

Njihova pivovara funkcionira na principima zadružnog poduzetništva, kroz zadrugu “Brlog”, a u godinu dana uspjele su udvostručiti proizvodnju, koja je sada na preko 4000 tisuće litara piva mjesečno.

– Živjele smo obje nezadovoljne poslovima koje smo radile. u kućnoj radinosti smo često radile razne “zimnice” pa tako i pivo. Ja sam završila prehrambenu tehnologiju u Splitu i Ljubljani pa još od studentskih dana vučem zelju da skuham vlastito pivo. Maja se oduševila idejom da kuhamo pivo i tako smo nakupljale opremu koja ke iz početka bila jako jednostavna i improvizirana. Ipak, s vremenom smo se uhodale i tako došle do ideje da pokrenemo posao i radimo nešto sto volimo i sto nas pokreće. Poslovni plan smo napisale i krenule u istraživanje. Ali najveći korak naprijed smo napravile kad nas je prijatelj uputio na crowdfunding academy u Zagrebu. Primili su nas i educirali o provedbi crowdfunding kampanje i tako je otprilike započeo rad na smišljanju poslovnog modela. S obzirom na to da smo htjele napraviti promjenu i da smo se družile s ljudima koji se bave društvenim poduzetništvom, a i da nas je masa prijatelja nekako htjela podržati u tome, brzo se razvila ideja da pokrenemo zadrugu i tako je sve krenulo, kaže Ana za Index.hr

Njihovo pivo “Plavuša” trenutno se nudi u 50-ak lokala u Hrvatskoj. Planiraju širenje prodaje ali i uvođenje novih stilova piva.

– Počele smo u ljeto prošle godine s dvije tisuće litara mjesečno, da bi do sad već vise nego udvostručile kapacitet proizvodnje. Upravo smo u radovima na proširenju prostora i spremamo se za sezonu i širenje prodaje. Naše pivo može se kupiti u 50-ak lokala u Hrvatskoj, a karta dostupnih mjesta nalazi se na našoj Facebook stranici.

Zasad radimo samo American blonde ale stil pivo, Plavušu. U planu su i drugi stilovi, ali korak po korak, kaže Ana.

Više pročitajte u Indexovoj lijepoj priči nedjeljom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...