posveta je to nedužnim civilima

Završilo snimanje dokumentarnog filma Glas Medviđe; Svečana premijera očekuje se krajem lipnja

Arhiva/ZARAPIX

U nedjelju 14. svibnja Luka Klapan snimio je posljednje scene dokumentarnog filma Glas Medviđe čija se svečana premijera očekuje krajem mjeseca lipnja u Kazalištu lutaka Zadar. Film je sniman na više lokacija u Medviđi i okolici, posveta je to nedužnim civilima koji su okrutno ubijeni na svojim ognjištima tijekom oslobodilačkog Domovinskog rata.

Domovinski rat odavno je završio, ali njegove tragedije ne mogu se zaboraviti. Sa Srbima se na ovim prostorima oduvijek živjelo u skladnom suživotu o čemu, osim povijesnih činjenica svjedoče gotovo svi sugovornici u filmu, unatoč tome u Medviđi je ubijeno osamnaest civila koji su ostali kod svojih kuća nadajući se kako im sumještani Srbi neće nauditi. Za te zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Ovim filmom osim pijeteta žrtvama iskazujemo i poštovanje te štitimo njihovo zasluženo dostojanstvo koje im nikada ne smije biti uskraćeno. Ponosan sam što sam snimio film o Medviđi, a hoće li ujedno biti i dobar – to će ocijeniti gledatelji, kazuje scenarist i redatelj filma Luka Klapan.

Film nastaje u produkciji Udruge FFVAL, a sniman je od 5. rujna prošle godine uz podršku gospođe Ljubice Krcić i Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Vrijedno je spomenuti kako je na setu bio angažiran i narodni guslar Dane Jurić koji je na zamolbu autora napisao pjesmu o stradanju nedužnih civila Medviđe te oko tridesetak članova kulturno umjetničkog društva Sveti Ivan Medviđa iz Biograda na Moru pod vodstvom Ivice Šarića. Organizatori i vođe snimanja bili su profesor Ivan Genda i Žarko Erstić kojima autor u ime Udruge FFVAL neizmjerno zahvaljuje na nesebičnoj pomoći pri realizaciji filma.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar