Zviždači: “Ingrid je svečano otvarala liftove, ali Hrvatskoj ne trebaju liftovi nego obračun s kriminalom”

Udruga Zviždač poslala nam je priopćenje u kojemu se osvrću na poražavajuće rezultate gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske, svaljujući krivnju na kriminal u najvišim strukturama naše države. Pročitajte više u nastavku.


BALENOVIĆ: PRVI PO KRIMINALU, ZADNJI PO ZAŠTITI ZVIŽDAČA?

Vijest da nas je u gospodarskom rastu i razvoju pretekla Rumunjska, može iznenaditi samo neupućene. Jači i snažniji od Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke, Rumunjske, Bugarske i nekih drugih država, samo smo u sjećanjima onih, koji pamte neka ne tako davno protekla mračna vremena. Na sreću mračna vremena su iza nas, danas smo samostalni, svoji na svome, ali na našu žalost do noktiju pokradeni i opljačkani. Za slobodu i opstojnost Hrvatske zahvalni smo mladosti koja je u tenisicama, goloruka krenula braniti Hrvatsku. Kome trebamo biti zahvalni da smo danas zadnji u civiliziranoj Europi, da je grabež, kriminal i lopovluk cjenjeniji od rada i poštenja. U ovoj priči neprijatelja ne trebamo tražiti preko granice ili u krvnim zrncima. Za gospodarsku i društvenu devastaciju Hrvatske krivi smo mi sami.- rekla je Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač.

Zviždači nemaju mobilne električne stolice

Zviždači nemaju mobilne električne stolice na koje bi posjeli i kažnjavali kriminalce koje razotkriju. To nije njihova uloga. Njihovo je da upozore na kriminal, korupciju i nepravilnosti a sve ostalo je u rukama policije, DORH-a i pravosuđa. Da bi sustav funkcionirao mora postojati politička volja da se s kriminalom obračuna, a ne da se s kriminalom ide pod ruku. Kriminal se u Hrvatskoj u toj mjeri razmahao da je mjerljiv u stotinama milijardi kuna, da zbog kriminala pada kreditni rejting Hrvatske, da nam svjetske agencije procjenjuju pad BDP i poskupljuju kamatne stope za kredite, te naše gospodarske napore svode na razinu smeća. Koliko vremena treba proći da dubinu gospodarske i društvene krize u kojoj se nalazimo shvate i naši političari koji nas vode?- pita Balenović.

Ne tražimo nagrade, već zaštitu!

Imamo novog premijera Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, imamo i saborsku većinu, doduše tanku, ali je ipak imamo, pa nam je za vidjeti hoće li biti iskrene želje za obračun  s kriminalom? Da bi u toj namjeri uspjeli, izgovor naših političara je da moramo imati stotinu puta veći represivni sustav, koji bi na svakom mjestu gdje se kriminal događa imao korisne informacije. Budući da nismo policijska država, niti imamo toliko novca za financiranje tako glomaznog obavještajnog i policijskog sustava, moramo se kao društvo osloniti na resurse koje imamo. Ono što imamo i što je puno vrjednije i učinkovitije od svega navedenog su Zviždači i pošteni građani. Na njih država ne potroši niti 1 kunu, a od njih može dobiti najbolje informacije i spriječiti ili sankcionirati veliki broj  kriminalnih i koruptivnih djela. Što država mora učiniti da bi Zviždači kao takvi postojali i opstali? Mora  zaštititi   ljudska i radna prava Zviždača i njihovih obitelji od nasrtaja razotkrivenih kriminalaca, bez obzira kako su ti kriminalci visoko pozicionirani na hrvatskoj gospodarskoj, političkoj ili društvenoj ljestvici. Država to može učinkovito i s lakoćom riješiti jedino donošenjem Zakona o zaštiti zviždača. Neke kompanije poput Hrvatskih cesta, nakon višemilijunskih kriminalnih afera odlučile su nagrađivati Zviždače s 10% vrijednosti od prijavljenog i dokazanog kriminala. To je svakako poticajno, no Zviždačima je nakon razotkrivanja kriminala prvenstveno potrebna zakonska zaštita od progona, mobbinga, otkaza, izolacije i osiromašenja.- reklaje Vesna Balenović.

Mladen Bodalec: Uzalud vam trud svirači!

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan plače da se državni odvjetnici voze ZET-om i da nema dovoljno službenih automobila, Ingrid Antičević je kao ministrica pravosuđa svečano otvarala nove liftove po sudovima, kako bi ubrzala rad pravosuđa, gradilo se i višestruko preplatilo sjedište hrvatskih obavještajnih agencija u Vukovarskoj, uređuju se nove sudske raspravne dvorane u Ilici, a u zadnje vrijeme u Bruxellesu se ulupavaju milijuni eura u novo građevinsko zdanje za smještaj i rad naših EU parlamentaraca.

Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute rekao bi Mladen Bodalec frontmen legendarne grupe Prljavo kazalište. Ne nedostaju nama liftovi, automobili i luksuzne zgrade,  nedostaje nama nešto puno važnije, a to je iskrena volja političara za obračun s kriminalom. Bez suradnje državnih institucija s građanima i Zviždačima cijeli sustav je neučinkovit i trom. Borbu protiv kriminala i korupcije ne može uspješno voditi represivni sustav bez interakcije s građanima i Zviždačima. Ali ako taj sustav ne štiti građane i Zviždače u toj borbi, onda je sustav namjerno tako kreiran, da glumi borbu protiv kriminala, a u suštini taj kriminal štiti. Do kada ćemo u Europi biti prvi po kriminalu, a zadnji po zaštiti Zviždača? Do kada će tako biti, ne znamo, ali sa sigurnošću znamo tko može tako loše postavljen sustav vrlo brzo izmijeniti. To je premijer Andrej Plenković kojeg pozivamo da u skladu s preporukama Europske komisije ojača hrvatski pravni okvir i podrži inicijativu Udruge Zviždač i svih poštenih građana Hrvatske o donošenju Zakona o zaštiti zviždača.- rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge Zviždač

Vesna Balenović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...