Ingrid Antičević Marinović oštro protiv izručenja švercera heroina Americi: “Tamo će ih tretirati nehumano”

Američke vlasti terete ih za planiranje šverca 400 kilograma heroina iz Afganistana, a po tjeralici su u ožujku 2022. uhićeni u Istri. Riječ je o dvojici Slovenaca, Gorazdu Filimonoviću i Gašperu Urbancu koji u istražnom zatvoru u Puli čekaju izručenje. Sada se o tom slučaju oglasio i Ustavni sud RH.

Iako su suci Ingrid Antičević Marinović, Goran Selanec, Andrej Abramović i Lovorka Kušan u svojim izdvojenim mišljenjima zaključili da se dvojicu osumnjičenih ne smije izručiti, jer SAD imaju propisanu kaznu doživotnog zatvora, većina sudaca Ustavnog suda odlučila je izručenje odobriti. Zato su Slovencima ustavne tužbe odbijene.

Filimonović i Urbanc tvrdili su da ih Hrvatska ne smije izručiti SAD-u jer će tamo nečovječno postupati s njima. Naime, SAD imaju propisanu kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja što niti jedna zemlja EU nema. Za golemi šverc droge, budući da su i ranije osuđivani, oni bi doista mogli dobiti doživotni zatvor i to upravo bez mogućnosti pomilovanja.

No, za većinu na Ustavnom sudu to nije problematično. Smatraju da dužina zatvorske kazne nije bitna, te da je dovoljno što je Hrvatska od SAD dobila pisanu garanciju da se s optuženim Slovencima neće postupati nečovječno, piše Telegram.

Europski sud za ljudska prava u međuvremenu je svoju zabranu izručenja dvojice dilera ukinuo.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...