CIM 2017: Međunarodno znanstveno savjetovanje proizvodnoga strojarstva održava se u hotelu Kolovare

U periodu od 8. do 10. lipnja 2017, u Zadru, hotel Kolovare, se održava 16. međunarodno znanstveno savjetovanje proizvodnoga strojarstva, CIM 2017. To je tradicionalni znanstveni skup koji zajednički organiziraju Hrvatska udruga proizvodnoga strojarstva (HUPS) i PTW Institut Tehničkog sveučilišta iz Darmstadta, Njemačka, a suorganizatori su FSB Zagreb, FESB Split, TF Rijeka i SF Slavonski Brod.

Udruga HUPS je osnovana 1992. u Zagrebu, na inicijativu pokojnog prof.dr.sc. Roka Cebala, a glavni ciljevi su povezivanje znanstvenih institucija i gospodarstva u ostvarenju projekata od zajedničkog interesa, te podrška uvođenju i primjeni novih tehnologija u gospodarstvo Hrvatske.

PTW Institut iz Darmstadta, na čijem čelu je Prof.Dr.-Ing. Eberhard Abele, jedna je od najpoznatijih svjetskih institucija koja se bavi istraživanjima i razvojem u području proizvodnog inženjerstva, a posebno u području strojeva i postupaka obrade odvajanjem visokim brzinama kao i u području rekonfigurabilnih obradnih sustava gdje spadaju u sam svjetski vrh.

Od 1995. glavni moto Savjetovanja je računalom integrirana proizvodnja i visokobrzinske obrade (CIM-Computer Integrated Manufacturing and High Speed Machining). Prvi dio naziva upućuje na integriranost proizvodnih tehnologija, računalstva i informatike što najbolje potvrđuje razvoj i primjena INDUSTRIJE 4.0. Drugi dio naziva upućuje na trend povećanja produktivnosti koji je omogućio nove postupke obrade, nova rješenja alata i strojnih modula te niz HW i SW rješenja. Proizvodne tehnologije i proizvodne znanosti traže odgovor na zahtjeve tržišta i osiguranje kompetitivnosti pri čemu su primjena novih tehnologija i inovativna rješenja imperativ opstanka na globalnom tržištu. Cilj Savjetovanja je pružiti mogućnost predstavljanja znanstvenih i stručnih postignuća, kao i ukazati na trendove razvitka u proizvodnom inženjerstvu i suvremenim proizvodnim tehnologijama. Kao i do sada, Savjetovanje će omogućiti razmjenu ideja i saznanja, ali također pružiti mogućnost pokretanja zajedničkih primijenjenih istraživanja i projekata.

Na savjetovanju će biti prezentirano 37 znanstvenih radova, a autori dolaze iz Austrije, Češke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Brazila, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

Kako bi se naglasila i potaknula suradnja između znanosti i gospodarstva, ovogodišnje Savjetovanje prati i cjelodnevna stručna radionica (Workshop) o suvremenoj proizvodnji pod naslovom „PRESENT AND FUTURE OF MANUFACTURING”. Radionica je na rasporedu 9. lipnja 9.00-18.00 sati, a sudjeluju svjetski poznate tvrtke u području proizvodnog strojarstva, robotike i upravljanja procesima i strojevima: WALDRICH COBURG, GEORG, ROEDERS, WALTER, DMG, FESTO, FANUC i SIEMENS. Na radionici će prezentirati iskustva i rješenja koja omogućuju postizanje uvjeta za kompetitivnu i održivu proizvodnju. To je prigoda da se na primjerima najvećih svjetskih tvrtki vide suvremeni obradni sustavi i tehnologije, robotski sustavi, upravljačka rješenja i moduli kojima se realno realiziraju značajke INDUSTRIJE 4.0. Ulaz na stručnu radionicu je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...