Ministarstvo ponovno poziva škole da se prijave za besplatno voće i mliječne obroke

Pravo na besplatno voće i mliječne obroke mogli bi imati svi učenici u Hrvatskoj, pod uvjetom da se njihova škola prijavi na natječaj za sudjelovanjem u programu Školska shema – besplatni obroci voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Kako bi što više škola sudjelovalo u programu, Ministarstvo poljoprivrede produžilo je natječaj do 30. lipnja, javlja Srednja.hr.

Školska shema obuhvaća besplatne obroke voća, povrća i mliječnih proizvoda školskoj djeci, za što je za školsku godinu 2017/2018 osigurano 23 milijuna kuna. Za razliku od dosadašnje Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe, što znači da će škole same imati mogućnost same odabrati lokalne proizvođače koji će škloi dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode.

Kako stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede, škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositeljazahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja, a nakon prikupljenih zahtjeva Agencija na internetskoj stranici objavljuje:

– popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi,

– popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Zatim škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača s kojima potpisuju ugovor. Dobavljači će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine, donosi Srednja.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...