Lorka je najveća zvijezda na Viru; Obožava more i palačinke!

Po naški se zove Lorka iako je rođeni Brazilac s imenom dobivenim po španjolskom pjesniku i dramatičaru Federicu Garcíji Lorci, ima osam godina, nosi zečju ogrlicu i mačjuvodilicu, a bez obzira na crveni tepih kojim su dočekani slavni „Prljavci“, legendarni Škoro, nenadmašni Bralić i „Intrade“ ili glamurozna Rucner, daleko je najveća zvijezda na Viru ovog ljeta. Lorka je iguana od 110 centimetara dužine, tri kilograma težine, mudrog izraza lica prepunog strpljenja za sve koji ga žele pomaziti ili se fotografirati s njim. A takvih je ovih dana od naselja Kozjak do plaže Jadro u centru Vira bilo – na tisuće!

„Ne možemo napraviti niti korak, a da nas netko ne zaustaviti i poželi se fotografirati s našim Lorkom. Djeca ga obožavaju, kao što je i on ponosan jer je u centru pažnje. Evo, i sada se šepuri jer zna da pričamo o njemu“, govori nam Sanja Bolšec Krajnik, vlasnica ovog zelenkasto-narančastog guštera biljojeda iz roda Iguana koji potječe iz Srednje i Sjeverne Amerike, a obitava na golemom području od Brazila i Paragvaja do Meksika i Karibskog otočja, kao i na Havajima te sjeveru Floride i Rio Grande Valleyju u SAD. Naći ćete ga još kao zelenu iguanu, legvana, leguana, la iguanu ili iwanu, a sve se odnosi na našeg Lorku iz slavne porodice s oko 650 vrsta guštera vrlo živih boja i s oštrim bodljama na leđima te repom koji služi kao oružje. U Lorkinom slučaju, rep je čisti ukras jer su ga Sanja i njezin suprug Mladen, oboje Zagrepčani s petrinjskom adresom, naučili na dodir i ljubavlju dresirali kao kućnog ljubimca. O, da! Lorka je dresiran, pitom, osjećajani pametan, ma što god se inače mislilo o gušterima.

„Mirniji je i privrženiji od maca i psića koje imamo na svom imanju u Petrinji. Sve doživljava, razumije i suosjeća. Kada nam je sin bio loše volje, smjesta mu se približio, ljubio ga i mazio se s njim. Sada kada je znao da sin odlazi na more, tri dana nije izašao iz njegove sobe, a nije htio ni jesti. Lorka je zakon“, kažu nam supružnici Bolšec koji su ovu iguanu kupili prije osam godina u jednom pet shopu za svega 550 kuna, a s obzirom na očekivanu dugovječnost od 35 godina i činjenicu kako je pitom poput plišanog mede– cijena mu sada iznosi najmanje 2,5 tisuća eura. Odnosno, ako ćemo oslušnuti tržišnu situaciju, čak i više od toga. Mladen nas tako uvjerava kako ga je jedan Šveđanin kumio i preklinjao, vadio pare na licu mjesta i nudio brda i doline za Lorku. Naravno, sve bezuspješno.

„Nema šanse! Nema dana u ovih osam godina da Lorka nije bio s nama. Mogli smo ga ostaviti kod susjeda, ali nismo imali srca i snage. Toliko ga volimo. Kada je bio mali, nestao je i već smo izgubili svaku nadu kada se iznenada pojavio. Trebali ste to vidjeti: letio je od sreće prema nama, a o našoj sreći neću ni govoriti. Bio je kod susjeda u zelenilu pa ga nismo mogli uočiti“, prepričava nam Mladen stresnih mjesec i pol dana bez Lorke u kojima je simpatična iguana u susjednom i napuštenom dvorištu pobrstila zelenilo i onda se jednog dana vratila kući – na ručak.

„Lorka je razmaženi biljojed koji jede salatu, krastavce, tikvice, kao i sve voće i povrće, ali najviše voli palačnike. Jede ih sa svim punjenjima – čokolada, marmelada – ali je najviše lud za pečenim palačinkama sa sirom“, kaže gospođa Sanja. A kada se ne peku palačinke ili neka druga poslastica, u hladno i mračno zimsko doba, Lorka se tada odmara u lijepo zagrijanoj pećnici čekajući na ljetne radosti i kupanje u rijeci Kupi ili kao sada – u Virskom moru, na radost sve djece i istinskih ljubitelja životinja. I dok se svi s njim žele fotografirati, maziti ga ili ga samo gledati, Lorka mirno proučava okolinu i strpljivo pozira,a u jednom trenutku – makar nam se možda samo učinilo – čak se i zadovoljno nasmijao.

POPNE SE SUSJEDU NA GLAVU, PA ONDA TAKO ŠETAJU

Iguane uglavnom narastu do dva metra dužine, a nakon što dosegnu svoju standardnu dužinu šire se u glavi i struku – baš kao većina ljudi. Nije to jedina sličnost ove simpatične iguane s ljudskom vrstom.

„Najviše voli našeg susjeda kojemu se popne na glavu, pa oni tako šetaju“, priča nam Mladen. Iz ove rijetko viđene simbioze čovjeka i guštera tako je valjda i nastao onaj poznati izraz: „Popeo si mi se na glavu“.

NEKIMA LORKA SLIČI NA – PSA!?

Nisu baš svi oduševljeni Lorkom jer im sliči na zmiju, zmaja ili malog dinosaura, pa očekuju valjda da će gristi ili bljuvati vatru, a nekim turistima na plaži naselja Kozjak baca malo čak i – na psa!

„Kada smo s Lorkom ušli u more, počeli su vikati i prijetiti da će zvati policiju jer dovodimo psa na plažu“, čudi se Sanja slabom poznavanju vrsta kod turista.

E, DA JE LORKA MAJMUN

Nije baš da su Sanja i Mladen nepoduzetni, jer uspješno privređuju prodajom plastičnih i metalnih bačvi i kanistera, ali da su se ponukali primjerom iz Zadra gdje pronicljivi vlasnik majmuna naplaćuje fotografiranje 20 kuna, već bi bili milijunaši!

„Skoro da je tako. Garantiram da smo dnevno mogli zarađivati dvije tisuće kuna. Svi se žele fotografirati s našim Lorkom, a on je beskrajno strpljiv. Evo i sada nas čekaju da se vratimo na Kozjak kako bi djecu fotkali s Lorkom“, kaže Mladen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...