Stiže novi toplinski val: Vrućine sa sobom donose još jednu opasnost za građane

Veliku štetu organizmu nanosi i izlazak iz rashlađenih prostorija na vrućinu. Tim više što su prostorije često 10 i više stupnjeva hladnije od vanjske temperature. Na to, upozoravaju liječnici, valja dobro pripaziti, posebice idućih dana jer stiže nam novi toplinski val.

U cijeloj Hrvatskoj temperature su u četvrtak išle iznad 30 stupnjeva. Tko je mogao, osvježio se u moru, a oni u unutrašnjosti – u fontani.
“Najradije bih zaplivala, ali znam da nije dopušteno”, ekipi Nove TV rekla je Vilma, turistica iz Finske, dok je na Zrinjevcu bućkala noge. Mnogi će sljedećih dana tražiti osvježenje. Stiže novi toplinski val zbog čega je Meteoalarm izdao je upozorenje za cijelu Hrvatsku.

“Ovako vrijeme, i još malo toplije, nastavit će se idućih nekoliko dana, najviše tijekom vikenda. Temperature će svugdje biti iznad 30 stupnjeva. Na moru će biti oko 32 ili 33 stupnja. Na kopnenom području, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, 35 do 36 stupnjeva, a ponegdje čak i do 37 stupnjeva” objasnio je Darijo Brzoja, meteorolog Nove TV.

Mnogi Hrvati s vrućinom se bore pomoću klima uređaja. Ipak, razlika između temperature u unutarnjem i vanjskom prostoru ne bi smjela biti prevelika.

“Preporučamo da ta razlika u temperaturi u unutarnjem rashlađenom i vanjskom prostoru bude oko šest stupnjeva. Veća razlika je to šok za organizam. Taj nagli izlazak dovodi do jednog termolegulacijskog sloma”, rekla je specijalistica hitne medicine, dr. Matija Rimac. Posebno upozorenje dr. Rimac uputila je mladima: “Mladi po ovom vremenu često kolabriraju. Oni ne računaju da i njihovo tijelo nije spremno za temperaturne promjene”, rekla je.

Mnogi se tako i pothlade: Ni upale pluća ljeti nisu neuobičajene.

“U ovom periodu godine po velikim vrućinama se bakterije teško razvijaju. Znači, teško za vjerovati da bi se razvila bakterijska upala pluća, više su to virusne upale, odnosno atipične upale pluća”, objasnila je Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu.

Najugroženiji su kronični bolesnici. Idućih dana valja pripaziti i držati se hlada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...