Zadarski stručnjaci ključni u potrazi za posadom američkog bombardera srušenog 1944. kod Visa

Nacija koja zaboravi svoje branitelje, i sama će biti zaboravljena, zapisao je davne 1920. godine američki predsjednik Calvin Coolidge, a tu su njegovu izjavu kao svoj moto uzeli u američkoj agenciji DPAA, koja brine o vojnicima nestalim u ratovima koje su Amerikanci vodili diljem svijeta.

Preko 87.000 američkih vojnika još uvijek se vodi kao nestalo i traži diljem svijeta, od čega 29.000 u Europi, a 203 na teritoriju Republike Hrvatske. Uskoro bi se taj broj mogao smanjiti, jer je u viškom akvatoriju upravo u tijeku akcija izvlačenja posmrtnih ostataka članova posade američkog bombardera Tulsamerican, koji je 27. prosinca 1944. potonuo 1.2 milje južno od otoka Visa.

Olupina je slučajno pronađena još 2009. godine, a kampanja izvlačenja započela je 19. lipnja, i očekuje se da će potrajati do 15. srpnja, a osiguravaju je američke i hrvatske snage, koje su u združenoj akciji već izvukli dio ostataka s dubine od 39 metara, na kojoj se nalazi većina ostataka zrakoplova, uključujući kabinu, trup i krila. Amerikancima je dozvoljeno da izvuku posmrtne ostatke posade, dok će trup zrakoplova zauvijek ostati na dnu Jadrana.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u subotu su na lokaciji posjetili pripadnike oružanih snaga koji rade na pronalaženja posmrtnih ostataka američkih pilota. Republika Hrvatska pruža pomoć u potrazi, a u operaciji je angažiran i brod Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ te 30 časnika, dočasnika i mornara Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva za potporu, Zavoda za pomorsku medicinu iz Splita.

Hvala ministrima Krstičeviću i Medvedu, hvala HRM-u koji nam pomaže provesti ovu za nas jako važnu akciju. Prije 73 godine ovdje su poginuli američki vojnici, i mi ih želimo vratiti kući, njihovim obiteljima. Ovo je prva u nizu sličnih akcija, kojom želimo pronaći i vratiti što više od 203 nestala američka vojnika. Oni su izvršili svoju misiju, sada je na nama da izvršimo svoju, i da pokažemo kako nisu zaboravljeni – kazala je veleposlanica Noyes.

Izražavamo sućut američkim veteranima i njihovim obiteljima, drago mi je da je ovo zajednički projekt u kome oni pokazuju da nisu zaboravili svoje heroje, svoje veterane koji su poginuli prije više od 70 godina. Ovo je i nama prilika da naučimo kako se odnositi prema svojim herojima – kazao je ministar Krstičević.

Ministar Medved dodao je kako će se pokrenuti sklapanje međudržavnog sporazuma kako bi pronašli posmrtne ostatke svih 203 osoba koje Amerikanci traže.

Pomažemo koliko možemo, nama je ipak težište potraga i pronalazak nestalih branitelja iz Domovinskoga rata, svakodnevno provodimo ekshumacije diljem Hrvatske – dodao je ministar.

U unutrašnjosti broda ”Krka” puno je sofisticirane opreme, brod nadlijeće ‘dron’, drugi ‘dron’ snima sve što se događa u podmorju, gdje devetorica ronilaca pod budnim okom kamera izvlače pijesak i ostatke, među kojima su i kosti članova posade zrakoplova. Prikupljeni materijal izvlači se posebnim balonima na površinu, gdje se na brodu prosijava, prolazi priručni skener, na kome se odvajaju ostaci od nepotrebnog materijala.

U podmorju oko Visa pronađeno je do sada 30-ak aviona, uglavnom bombardera iz Drugog svjetskog rata, a ovaj koji je pronađen zadnji je takav, proizveden u tvornici u Tulsi u SAD-u, čije su akcije američki mediji u to vrijeme sa zanimanjem pratili. Bombarder Tulsamerican dugačak je 20,47 metara, a ima raspon krila 33,53 metra. Mogao je prevesti do 5800 kilograma bombi, a letio je i do 11.000 metara visine. Deset članova posade obuhvaćala je pilote i kopilote, navigatora i šest strijelaca. Ovaj koji je pao kod Visa u smrt je odveo trojicu članova posade, pilota, mehaničara i navigatora, dok su se sedmorica spasila.

Dodajmo ovome kako su upravo ključni suradnici na projektu istraživanja i pronalaska stručnjaci arheologije sa Sveučilišta u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...