Zadrani, ako ste u Zagrebu posjetite Kameleon – prvi fast food koji zapošljava samo invalide i oživljava zaboravljena jela

Socijalna zadruga Kameleon poseban je projekt. Ne samo da u njihovom fast food objektu rade samo osobe s invaliditetom, već se radi o prvom objektu brze prehrane takvog tipa u Hrvatskoj. Osim toga, njihov zadatak ponovno je na hrvatsku kulinarsku scenu vratiti pomalo zaboravljeno hrvatsko tradicionalno jelo – zlevku. Njihova zlevka 100% je organskog porijekla, a k tome u sebi ne sadrži gluten.

Zlevka ili zlevanka je tradicionalni desert, a ime mu znači kolač čiji se pomiješani sastojci izliju u posudu. No, u kameleonu zlevka se priprema i s mesom te povrćem.

Ako se ikada nađete u Zagrebu, bilo poslom bilo užitkom, navratite u socijalnu zadrugu Kameleon na adresi Nova Ves 10 i pomozite njihovom radu punoga trbuha.

U svojemu radu socijalna zadruga Kameleon surađuje s udrugom UNUO.

O KAMELEONU:

Kameleon socijalna zadruga osnovana je u travnju 2013. godine u Zagrebu s ciljem da pomogne osobama s invaliditetom da ostvare svoje talente kroz razne kulinarske i ugostiteljske pothvate. Članovi zadruge su socijalni radnici, profesori, kuhari, umjetnici, konzultanti i studenti s ukupno preko 40 godina iskustva u neprofitnim i profitnim organizacijama.

Zadruga okuplja osobe s invaliditetom i osobe prepoznate na tržištu rada kao „ranjive skupine“, koje se žele educirati i zaposliti u ugostiteljskom sektoru, uz osiguranu stručnu podršku.

Naš osnovni cilj je unaprijediti obrazovanje osoba s invaliditetom kako bi kroz edukacije i kuharske radionice, mogli pokazati svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i pružiti im mogućnost lakšeg zapošljavanja u ugostiteljskoj struci.

Osnovni problem vidimo u društvenoj marginalizaciji, velikoj stopi nezaposlenosti osoba s invaliditetom te u nedostatku kvalitetne koordinacije i partnerstva između glavnih aktera koji su odgovorni za kreiranje socijalne politike i programa.

Rješenja ovih problema Socijalna zadruga Kameleon vidi kroz uključivanje osoba s invaliditetom u treninge u deficitarnim gospodarskim granama: hrana i piće, izrada suvenira i rukotvorina, podizanje svijesti o sposobnostima kroz razna događanja i radionice te lokalnu, regionalnu i međunarodnu suradnju s vodećim svjetskim kuharima te mogućnosti privatnog- javnog partnerstva.

Osobitost Zadruge je aktivnost socijalnog poduzetništva u ugostiteljskoj djelatnosti aktivnost edukacije u smislu stjecanja teorijskih i praktičnih vještina ranjivih skupina društva (posebice osoba s invaliditetom, dugotrajno nezaposlenih, samohranih roditelja, bivših ovisnika), te aktivnosti senzibiliziranja javnosti o radnim sposobnostima teško zapošljivih skupina ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...