Iz Beograda traže ekshumacije i identificiranje žrtava ‘Oluje’: “Ne smijete slaviti pobjedu nad slabima, starcima, ženama, djeci…”

Udruga obitelji nestalih i poginulih Suza poručila je u petak u Beogradu da rodbina stradalih i nestalih već 22 godine čeka ekshumacije i identificiranje žrtava ubijenih u akciji Oluja, ocijenivši kako u Hrvatskoj ne postoji politička volja da odgovorni za zločine u Oluji budu izvedeni pred sud.

Pravda za obitelji žrtava nije ispunjena ni dulje od dva desetljeća nakon zločina, odgovornih nema, predugo se čeka na ekshumacije poznatih grobnih mjesta i identificiranje tijela žrtava, ocijenila je predsjednica Udruge Suza Dragana Đukić na tiskovnoj konferenciji.

Naglasivši da se u Hrvatskoj znaju grobna mjesta žrtava, Đukić je rekla da na njima danas “trule križevi”.

“U Zagrebu se godinama nalaze ostaci koji nisu identificirani, a obitelji žive u neizvjesnosti”, naglasila je Đukić.

Na tiskovnoj konferenciji u povodu 22. obljetnice stradanja Srba u akciji Oluja, predsjednik državnog Povjerenstva za nestale Veljko Odalović rekao je da se oko 900 osoba još vode kao nestali u Oluji, među kojima je ukupno 540 žena i starijih od 60 godina.

“Ne može se slaviti velika pobjeda nad slabima, nad starcima od preko 60 godina, nad ženama, djecom… To ne služi na čast ni jednoj vojsci”, ocijenio je Odalović, naglasivši da zločini u Oluji “nisu smjeli proći nekažnjeno” i ne smiju se zaboraviti.

I Odalović je ukazao da se “predugo čeka” ekshumacija već poznatih grobnih mjesta žrtava Oluje.

Novinarima se obratila i Nevenka Dobrić, kojoj je tijekom akcije Oluja poginuo malodobni sin (12).

“Ja znam da je hrvatska vojska pucala, a po njihovom je poginuo u ratnim okolnostima”, govorila je kroz suze Nevenka Dobrić, rekavši da je tužila državu Hrvatsku ali je spor izgubila jer nije imala za platiti 5.000 eura sudskih troškova.

Taj je slučaj sada pred Ustavnim sudom Hrvatske a ići će, kaže, “ako treba i u Strasbourg”.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba uručila je Udruzi obitelji nestalih i poginulih Suza peticiju isprike za žrtve u akciji Oluja, a Nikola Puharić Iz Inicijative naveo je da ta peticija “treba doći i do najviših tijela u Hrvatskoj”, prenijeli su beogradski mediji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...