Kinezi preuzimaju Luku Zadar!

Skupština Luke Zadar na sjednici koja je na rasporedu 31. kolovoza trebala bi odlučivati o dokapitalizaciji u visini 45 milijuna kuna.

Investitor je zagrebačka tvrtka Luxury Real Estate koja će uplatiti 225.000 dionica po nominalnoj cijeni od 200 kuna. Tvrtka je već vlasnik 23,13 posto dionica Luke Zadar, a nakon dokapitalizacije trebala bi steći udjel od 76 posto.

Direktor Luxury Real Estatea je Zvonimir Zlopaša, a jedan od osnivača kompanije je i kineski investitor Jinxiong Hu koji je već najavio ulaganja u Hrvatsku poput hotela u Krapinskim Toplicama i interesa za investiranje u Agrokor.

Tvrtka za idućih nekoliko godina u prvoj fazi najavljuje ulaganja od 215 milijuna kuna u Luku Zadar čime će ova luka postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana. Nakon toga, u drugoj fazi se očekuju ulaganja od 200 milijuna eura koja će Luku Zadar pretvoriti u suvremenu lučku kompaniju.

– Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar zbog njezinog povoljnog strateškog položaja. Roba za luku Zadar putovala bi osam dana kraće nego do luka na sjeveru Europe. Još važnije, kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“, izjavio je Mario Rendeulić, predsjednik CSEBA-e koja je posredovala u ovom poslu.

Unazad posljednjih nekoliko godina poslovanje Luke Zadar je loše, opterećeno i visokim troškovima koncesijskih naknada pa je za opstanak kompanije nužan ulazak ozbiljnog strateškog investitora. U svim nastojanjima kineski su investitori dobili potporu Zadarske županije i Grada Zadra, piše Seebiz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...