Osvježenje od vrućina potražite na zadarskoj pijaci; Najtraženije voće ovih su dana domaće kruške, šljive i grožđe

U ovim ekstremno vrućim danima kolovoza ponovili smo posjet tržnici da vidimo koji noviteti su stigli s prvim danima u osmom mjesecu. Nakon nedavnog posjeta u srpnju, usporedili smo cijene voća i donosimo vam podatke što je od domaćeg voća upravo u prodaji. Ne zaboravite, kupovati sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovoj kvaliteti i okusu, a istovremeno i štedite.
Na štandu vlasnika Ivana Tadića, TO. Metvica, kako nam kaže novo u ponudi je domaće crno grožđe, sorte kardinal, iz Ravnih kotara, i cijena mu je 20 kn za kilogram dok je bijelo grožđe uvozno iz Italije, i možete ga kupiti po povoljnijoj cijeni, od 20 do 25 kuna za razliku od dosadašnje cijene od 30 kuna.

Kardinal je sorta stolnog grožđa podrijetlom iz Kalifornije, prvi put posađena 1939. godine. U SAD-u i europskim državama rabi se kao stolno grožđe i za proizvodnju sušenih grožđica. Na Tajlandu i u Vijetnamu od ove sorte se proizvodi vino.

Podsjetimo, stolne sorte vinove loze najviše se koriste za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namjene. Stolne sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa. Također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege i više ručnog rada.

Prošetali smo tržnicom i kod prodavačice Anke Sekule iz Bibinja naišli smo na domaće kruške i šljive koje se upravo počinju brati zbog ranijeg dozrijevanja uvjetovanog visokim vrućinama. Cijena kruški je 17 kuna za kilogram a šljiva varira od 12 do 15 kuna za kilogram.

Danas se u svijetu uzgaja više od 6.000 različitih sorata kruške. Izbor sorte treba prilagoditi ekonomskim i ekološkim uvjetima područja u kojem se kruška želi uzgajati.
Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog ljetnog voća – obilje prirodnih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu. Bogata je vlaknima, flavonoidima i antioksidansima, zaslužnima za zaštitu organizma od starenja, oštećenja, spore probave i brojnih drugih zdravstvenih problema.
Za podizanje nasada šljiva izbor sorte ima odlučujuću važnost. Danas je poznato više od 2.500 sorata šljive. Prema namjeni plodova, sorte šljive se dijele u tri skupine: stolne sorte, sorte za više namjena ili sorte kombiniranih svojstava i rakijske sorte.

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od nekih vrsta raka kao i od srčanih oboljenja. Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva. Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti.

Povratkom na štand kod prodavača Tadića usporedili smo cijene voća od posjeta u srpnju. Breskve i nektarine u srpnju su bile najviše traženo voće, ali i dalje su primamljive kupcima i drže istu cijenu od 10 kn za kilogram. Cijena lubenice je simbolično smanjena za kunu i sada iznosi 4 kune za kilogram. Ista situacija je i s dinjom koja sada ima cijenu 6 kuna za kilogram. Sve navedeno voće je domaće iz Ravnih kotara.

Domaće mlade jabuke iz Ravnih kotara zadržale su cijenu od 10 kn za kilogram. Limun je uvozni i po običaju drži visoku cijenu od 25 kn po kilogramu. Klasična cijena banana je 12 kn za kilogram. Grejp je 20 kn po kilogramu, uvozi se iz Španjolske. Kivi je također uvozni i ima cijenu od 20 kuna za kilogram. Suhe šljive imaju cijenu od 50 kuna za kilogram, badem 120 kuna za kilogram a orah 100 kuna za kilogram.

Od Tadića također doznajemo da kontinuirano najbolje kupuju zadarski kupci, zatim slijede Zagrepčani dok od stranaca navodi Tadić najbolji kupci su Nijemci, Talijani, Poljaci i Mađari.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...