Prije 80 godina osnovana je Komunistička Partija Hrvatske

U kasnim večernjim satima prvog kolovoza 1937. godine u Anindolu pokraj Samobora osnovana je Komunistička partija Hrvatske. Osnivački kongres održan je na šumskoj lokaciji malo ispod kapelice, piše Povijest.hr

Glavna osoba pri osnivanju KPH bio je Josip Broz Tito. On je upravo u to vrijeme dobio vodeću ulogu u KPJ, naročito nakon što je dotadašnji sekretar KPJ Milan Gorkić uhićen u Moskvi kao žrtva staljinističkih čistki. Na kongresu je bilo prisutno 19 delegata koji su predstavljali partijske organizacije iz šireg područja Osijeka, Splita, Siska, Sušaka, Varaždina i Zagreba. Uvodni referat podnio je sam Tito koji je istaknuo da se partija zauzima ne samo za radnička prava, nego i za nacionalnu slobodu. Rad Osnivačkog kongresa ograničio se na analizu tadašnje situacije partijskih organa u Hrvatskoj i smjernice budućeg rada na izgradnji KPH.

Formirano je i vodstvo novoosnovane KPH. Izabrano je 12 članova Glavnog odbora (Centralnog komiteta). Bili su to Đuro Špoljarić, Pavle Gregorić, Andrija Žaja, Josip Kraš, Božidar Adžija, Anka Butorac, Ivan Dujmić, Marko Orešković, Drago Petrović, Vlado Janić Capo, Vicko Jelaska i Lovro Kurir. Za sekretara tj. za prvog vođu KPH izabran je Đuro Špoljarić.

Novoosnovana partija izvorno nosila naziv Komunistička stranka Hrvatske, jer se željelo naziv prilagoditi hrvatskom jeziku. Tek je 1940. naziv stranka promijenjen u partija, što se zadržalo do danas u nazivu SDP-a. Isto tako Centralni komitet izvorno je nosio naziv Glavni odbor, no i to je odbačeno 1940. godine i preimenovano u CK.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...